GALERIJA U DOMU

Kako bez pogreške objesiti sliku na zid: Dvije najčešće pogreške koje radimo prilikom postavljanja slika na zid

 SYLWIA PIETRUSZKA/UNSPLASH

Iako je zaista poželjno držati se svojih pravila prilikom uređenja interijera kako bi taj isti interijer isticao vašu osobnost, na neke se stvari ovo jednostavno ne odnosi. Postavljanje slika na zid može biti itekako komplicirana dekorativna aktivnost koja nas može koštati izgleda cijelog interijera. Srećom, postoje samo dvije pogreške koje su najčešće prilikom stavljanja slika na zid. Ako ste ih svjesni prije nego što odlučite gdje ćete u zidu izbušiti rupe za vašu umjetninu, puno su manje šanse da ih napravite. Naravno, pozicioniranje slika ovisi i o njihovoj veličini, visini vašeg stropa, veličini prostora, i naravno, samom sadržaju slike. Međutim, pogreške koje vam otkrivamo su upravo one osnovne, koje je teško ispraviti jednom kada ih napravite.

Stoga vam u nastavku otkrivamo koje su to dvije pogleške, ali i njihova najbolja rješenja.

image
APARTMENT THERAPY

Prva pogreška: Postavljanje slike previsoko

Nažalost ne postoji savršena formula za izračunavanje pozicije na koju treba doći vaša slika. Kao što smo prethodno spomenuli, to ovisi o mnogo faktora. Ako sliku postavite previsoko, prostorija može djelovati pomalo "raspadnuto", bez reda. Međutim, postoje neke polazišne točke na koje se možete osloniti. Sliku prvo pokušajte postaviti na 145 centimetara od poda, računajući centar slike. Ako nemate osjećaj da je to dobra pozicija jednom kada prislonite sliku na zid, pokušajte je ravnati po sebi - postavite je tako da je možete promatrati dok imate normalan stojeći položaj tijela. Ako će vaša slika biti iznad nekog namještaja, pokušajte je postaviti 20 centimetara iznad namještaja, tako da mjerite od vrha namještaja do dna slike.

image
APARTMENT THERAPY

Druga pogreška: Odabr premale slike za prostor

Ako već na zidu imate sliku koja vam djeluje premalo i zbog nje imate osjećaj kao da elementi u vašem prostoru baš i nisu izbalansirani, napravite galeriju od tog zida tako što ćete dodati još malih slika. Međutim, ako tek birate sliku, postanite svjesni koliki je vaš prostor, a kolika je slika za koju ste se odlučili. Ponovno nema savršene formule za odabir veličine slike ali barem možete razmisliti i pitati i druge da se fokusiraju na ovo kada ih pitate za mišljenje.

image
MIKE MARQUEZ-/UNSPLASH

Dodatan savjet

Ako sami postavljate sliku i nemate osobu koja bi vam je mogla pridržati na zidu kako biste odokativno procijenili odgovara li vam visina, uzmite novine ili papir za omotavanje te ga selotejpom pričvrstite na zid, na poziciju na koju biste htjeli postaviti sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:58