UŠTEDITE VRIJEME I ŽIVCE!

Kako biti produktivniji kod kuće i pojednostaviti vlastiti život

Ovi će vam genijalni, a opet toliko jednostavni savjeti promijeniti život!

Pojednostavite svoj život tako da budete produktivniji, i to ne na poslu, već kod kuće. Danas postoje načini za obavljanje kućanskih zadataka kako biste ih ubuduće obavljali ibrže. Ovo je šest genijalnih načina kako biti produktivniji kada je riječ o kućanskim poslovima i pritom si pojednostaviti život.

1. Napravite popis dnevnih obveza

Popis obaveza savršena je stvar da budete što organiziraniji i lakše zapamtite što sve morate napraviti u domu. Isto tako, može biti vrlo koristan alat koji će vam pomoći da budete produktivniji. Spomenuti popis pomaže vam da ostanete odgovorni. Vjerojatno ćete zadani zadatak prije izvršiti ako će se on naći na vašem popisu (a pogotovo ako je to nešto što ne želite raditi i rado biste izbjegli).

2. Imajte jasne prioritete

Dva su načina na koja vam postavljanje prioriteta može pomoći da naučite biti produktivniji. Prvo, razjasnite sa sobom koji su uopće vaši prioriteti. Razmislite o tome kako želite da izgledaju vaši dani i budite usredotočeni isključivo na njih. Kad vam jednom postane jasno koji su vaši prioriteti i što vam je najvažnije, možete biti sigurni da će vaše svakodnevne odluke i način života 'podržavati' vaše prioritete. I kao drugo, razmislite koji su vaši prioriteti toga dana. Odlučite se za nekoliko stvari, odnosno zadataka koje biste trebali napraviti i njih se držite. Prepoznavanje glavnih dnevnih prioriteta omogućava vam da se prvo usredotočite na njih i tako postanete organiziraniji.

3. Koristite rutine da budete (i ostanete) produktivni

Još jedan od sjajnih načina da budete produktivniji jest razvijanje svakodnevnih rutina. Izvrsna stvar u svakodnevnoj rutini je ta da s vremenom ona postane navika i počnete ju raditi prirodno, bez puno dodatnog razmišljanja ili truda. Kada te svakodnevne rutine postanu navika i vi ih dosljedno počnete raditi, vaš dom više nikada neće izgledati neuredno ili na bilo koji način kaotično. Naprimjer, ako je dio vaše svakodnevne rutine pranje posuđa svake večeri prije spavanja, svakog ćete se jutra buditi uz urednu i mirisnu kuhinju. Sjajno, zar ne?

4. Razvijte jutarnju i večernju rutinu

Kao što smo već ranije spomenuli, na povećanje produktivnosti utječu jutarnje, ali i večernje rutine. One vam pomažu započeti i završiti svoje dane na način koji će vas pripremiti za uspjeh tijekom dana koji slijedi. Na primjer, jutarnja rutina može uključivati ​​pospremanje kreveta, pražnjenje perilice posuđa, brisanje kuhinjskih površina ili slaganje opranog rublja u ormar. Večernja rutina pak može podrazumijevati pranje posuđa, čišćenje kupaonice, pokretanje perilice posuđa, slaganje i odlaganje rublja, pripremanje ručka za sljedeći dan, brzo pospremanje kuće i slično. Pokušajte obaviti što više zadataka navečer kako biste novi dan mogli započeti s manje žurbe i stresa.

5. Redovito pospremajte stan

Još jedna sjajna rutina koja održava vaš doma urednim, ali i vama pomaže da budete što produktivniji jest redovito pospremanje. Ono može uključivati ​​uklanjanje i pospremanje stvari s poda, brisanje površina u dnevnom boravku ili tek usisavanje. Ako samo jednom dnevno provedete desetak minuta na pospremanje doma, to će vam itekako pomoći da izgleda čisto, a vi imate manje posla na kraju dana. I ne samo to, svako pospremanje doma olakšava vam praćenje kućanskih poslova i pomaže da budete produktivniji.

6. Ne odgađajte pospremanje

Još jedan od važnih načina da kod kuće budete produktivniji jest brinuti o tome da što više stvari pospremite odmah, umjesto da poslove odgađate i stvari samo gomilate u dnevnom boravku, kuhinji ili spavaćoj sobi. Naprimjer, kad neku stvar prestanete upotrebljavati, odložite ju na za to predviđeno mjesto. Ili kad primijetite nešto što trebate očistiti, učinite to odmah, a ne ostavljajte za kasnije.

Foto: living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:30