Kako do ciglenog zida?

Saznajte kako od postojećih zidova možete dobiti cigleni zid!

Pri adaptaciji starih kuća i stanova zidanih punom opekom, s postojećih zidova jednostavno se otuče stara žbuka, opeka i fuge se očiste žičanim četkama i u završnici ih se, po potrebi, obrađuje raznim završnim premazima (bezbojni lakovi, lakovi u boji, boje svih vrsta i kvalitete uz pravilnu podlogu i pripremu).

U takvim slučajevima na zidovima su vidljive sve moguće nepravilnosti, način zidanja iz prošlosti, betonski nosivi dijelovi, što interijeru daje dodatni čar. Ako je riječ o novijem stanu, građenim modernijim materijalima, postojeće zidove valja obložiti naknadno kupljenim materijalima. Stare pune opeke (očišćene) mogu se nabaviti u oglasniku za 1,5 – 2 kuna za komad (50 – 60 kom/m2) i najvjernije prikazuju stare zidove.

Sa zida koji se oblaže valja ostrugati staru boju i kvalitetno impregnirati podlogu ili zidove armirati staklenom mrežicom utopljenom u građevinsko ljepilo. Prethodno pripremljeni zid treba obložiti starim opekama. Najčešće se zida kao zid od pola opeke (debljine 12 cm) na način da donji red počne punom opekom, a sljedeći red s pola opeke kako se sudarne reške ne bi poklapale. Kao vezno sredstvo upotrebljava se vapneni ili produžni mort, a ako se želi dodatno osigurati zid može ga na mjestima ankerirati izrezanim rebrastim armaturnim šipkama za postojeće zidove.

U završnici ih po potrebi treba obraditi raznim završnim premazima. Stare opeke mogu se nabaviti i rezane u debljini od 3 cm, a takve se uz pripremljenu podlogu mogu lijepiti na postojeće zidove. Na taj se način ne gubi dragocjeni prostor, a i prijevoz je jednostavniji. Postoje obloge i od umjetne opeke, a koštaju od 130 kn/m2. Postavljaju se tako da se lijepe na pripremljenu podlogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 07:47