Škola arhitekture

Kako funkcionalnije organizirati stan od 65 kvadrata u zagrebačkom kvartu Malešnica?

Postojeće i novo stanje
Treba osmisliti spavaću sobu, a da se ne naruši dvostrana orijentacija te da dnevni boravak i kuhinja imaju dovoljno danjeg svjetla
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Fiolić Denk Arhitekti

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Fiolić Denk Arhitekti arhitektonski je ured sa sjedištem u Zagrebu, a osnovali su ga 2018. godine partneri Filip Fiolić i Goran Denk. Prije odluke o osnivanju vlastitog biroa obojica su iskustvo stekla višegodišnjim radom u većim arhitektonskim uredima. Njihov ured čini tim arhitekata koji iza sebe već ima nekoliko ishođenih građevinskih dozvola i realiziranih projekata. Bave se izradom projektne dokumentacije za sva urbanistička i arhitektonska mjerila, od idejnog projekta preko ishođenja dozvola do izvedbenih projekata.

image
Postojeće stanje

ZADATAK:

Investitorova je želja bila bolje organizirati stan od 65 četvornih metara u zagrebačkom kvartu Malešnica te ga prilagoditi za boravak triju osoba - roditelja i dvoje djece. Središnji prostor stana trebalo je pročistiti i reorganizirati te osmisliti još jednu spavaću sobu za roditelja, a da se pritom ne naruši dvostrana orijentacija stana te da prostor dnevnog boravka i kuhinje i dalje dobiva dovoljno danjeg svjetla.

image
Novo stanje

RJEŠENJE:

Postojeći stambeni prostor prilagođen je za stanovanje samca ili para, s jednom spavaćom sobom. Mnogo je pregradnih zidova u stanu, pa je tako kuhinja odijeljena od prostora blagovaonice i dnevnog boravka zbog čega nije dovoljno osvijetljena.

Projektom smo krenuli u osmišljavanje prostora koji je optimalan za stanovanje triju osoba, a pri osmišljavanju dodatne spavaće sobe primarna je ideja bila omogućiti osobi koja boravi u toj spavaćoj sobi mogućnost za osamljivanje prema potrebi te također prema želji komunikaciju s ostatkom društvenog prostora stana jer ta spavaća soba postaje na neki način produžetak dnevnog boravka. Bitno je i da soba ne narušava vizuru kroz dvostruku staklenu stijenu s pogledom na park.

Prvi korak u ovom projektu adaptacije stana bilo je rušenje pregradnog zida između kuhinje i dnevnog boravka, čime se oslobađa dodatni prostor za organizaciju integrirane kuhinje s blagovaonicom i dnevnim boravkom te u produžetku za novu spavaću sobu koja je vezana za zapadno pročelje stana.

Zatim smo krenuli u osmišljavanje nove spavaće sobe koja je trebala biti smještena u prostoru bivšeg dnevnog boravka. Kako bi se sačuvala veza, kako vizualna tako i fizička, između prostora dnevnog boravka i dvostruke staklene stijene na zapadnoj strani stana, zid između spavaće sobe zamišljen je većim dijelom kao staklena stijena sa staklenim vratima, s malim punim dijelom zida uz sjeverni zid pročelja, koji je dovoljan za integraciju ormara unutar spavaće sobe. Na taj način stan vizualno nije izgubio na osvjetljenju prostora kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, nego je ono ostalo jednako. Ako se korisnik poželi odmoriti te ipak zatvoriti u intimu svoje spavaće sobe, postoji opcija zavjesa koje se mogu navući uz pregradnu staklenu stijenu.

Kuhinja je osmišljena u potezu, na mjestu gdje se nalazila i u bivšem rasporedu unutar stana, samo što sada sadrži više elemenata za odlaganje i veću radnu plohu. Što se tiče blagovaonice, sastoji se od stola s četiri sjedeća mjesta i nalazi se nasuprot kuhinjskoj radnoj plohi.

U kupaonici je zadržan raspored kakav je i dotad postojao, a postojeća, veća, spavaća soba organizirana je tako da u njoj može boraviti dvoje djece školske dobi.

Postavite nam pitanje!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano za vaš stan?

Pišite nam na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2021 15:48