Savjeti za pet!

Kako izbjeći 8 velikih pogrešaka prilikom uređenja dnevnog boravka

Dizajnerica interijera Lada Sega izdvaja savjete za postizanje funkcionalnosti, ali i estetike u svojem domu

Vjerujemo da ste bili u puno domova. Vjerujemo da ste u svakom od njih vidjeli stvari koje vam se sviđaju i stvari koje vam se ne sviđaju ni malo. Vjerujemo da ste pročitali i puno članaka na temu uređenja doma, bez obzira na to jeste li u fazi uređenja ili jednostavno vam se takve teme sviđaju.

Koje su to najčešće greške koje radite u dnevnom boravku, i kako ih izbjeći, savjetuje dizajnerica interijera Lada Sega iz studija Wanda Design.

Previše detalja

Kao i masivan namještaj, tamne boje zidova ili podova, i previše detalja guši prostor. Ako imate lijepu kolekciju slika, slobodno ih izložite. Pri tome vodite računa da ostala dekoracija i detalji nisu potrebni. Ukoliko ste knjigoljubac, neka vam biblioteka uz pokoju biljku bude dovoljna. Ukoliko imate figurice, svijećnjake i ostale sitnice, neka slike, biljke i ostale stvari budu svedene na minimum.

Masivni namještaj

Premasivni, tamni namještaj ostavite engleskim lordovima i ladanjskim kućama. Bez obzira na vaše preference u stilu, masivan namještaj guši prostor i čini ga manjim. Ukoliko ste ljubitelj takvog stila, izaberite jedan komad namještaja (stolić, komodicu, vitrinicu manjih dimenzija) koji će upotpuniti prostor na elegantan način, a neće biti nametljiv.

Loši podovi

Dotrajale podove neće prekriti ni najskuplji namještaj. Stare podove morate zamijeniti. Ne samo zbog estetske, već i zbog zdravstvene komponente. Pretamni laminat ili parket ima loš vizualni efekt na male dnevne boravke. Ukoliko je on veći, možete si dopustiti i tamnije nijanse parketa ili laminata.

Teške zavjese

Jedna od najčešćih grešaka prilikom uređenja dnevnog boravka. Preteške i preduge zavjese guše prostor i čine ga klaustrofobičnim bez obzira na veličinu boravka. Radije izaberite lagane zavjese, ili trakaste zavjese svjetlih boja (primjerice za zaštitu od neželjenih pogleda, ili pak kao zaštitu od sunca). Ukoliko imate samo prozor u dnevnoj sobi, slobodno ga ostavite bez ikakvih zavjesa.

Krivo pozicioniran namještaj

Namještaj nikada ne stavljajte tik do zidova. Zašto? Jednostavno - izgleda loše. Pomaknite kauč, fotelju ili namještaj za TV prema sredini prostora. Ukoliko imate manji dnevni boravak, neka to bude do pola metra, a ukoliko imate veliki dnevni neka udaljenost od zida bude veća. Efekt pomicanja namještaja prema sredini otvara prostor i čini ga prostranijim.

Nedostatak boje

Ako uopće niste ljubitelj boje, već ste monokromni tip, dovoljna je jedna malo veća lisnata biljka da oživi prostor. Ukoliko ne zazirete od boja, tada ih u minimalističkom interijeru koristite kroz jastučiće, okvire za slike ili nekoliko sitnica. To može biti i samo jedan šareni tepih, i vaš će dnevni boravak zasjati novim sjajem. Može biti i oveća skulptura primjerice u nekoj boji, koja će prostoru dati poseban štih, ili pak podna svjetiljka sa sjenilom u boji. Ideja je napretek, dajte mašti na volju!

Nekvalitetna i estetski loša sobna vrata

Idealna kombinacija je spoj dnevnog boravka i kuhinje, tzv. open space. Međutim, brojni stanovi još uvijek koji imaju odvojenu kuhinju od dnevnog boravka. Neka sobna vrata budu estetski prihvatljiva – izbor je zaista velik. Ukoliko su klasična vrata, neka kvaka bude malo drugačija. Ukoliko se odlučite za staklena vrata, ili možda klizna, dodajete dozu elegancije prilikom ulaska u prostor. Ukoliko vam je primjerice dnevni boravak minimalistički, a odlučili ste se za staklena vrata, slobodno prefarbajte okvir u neku boju.

Previše miješanja stilova i utjecaja društvenih mreža

Vidjeli ste odličan do it yourself stolić na pinterestu u rustikalnom stilu? Ili vam je za oko zapela sjajna grafika za zid? Odlično! I pinterest i instagram sjajne su platforme za nove ideje. Prije nego odete nabavljati materijal, lijepiti, rezati i piliti, upitajte se odgovara li to uopće vašem dnevnom boravku. Odgovara li vašem lifestyleu? Koju funkciju će imati u prostoru? Hoće li vam ubrzo dosaditi kada naiđete na novu super ideju? Formula je jednostavna: bez obzira koji stil volite, ne miješajte previše različitih stvari u prostoru jer se time stječe dojam kaosa. Čiste linije, neutralne boje, jednostavnost uz pokoji dodatak u boji uvijek su dobitna kombinacija.

Foto: Shutterstock, Living4media, iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 16:34