Moć boje

Kako jeftino osvježiti zastarjele pločice

Voljeli biste modernizirati svoje pločice, ali trenutno niste u prilici izdvojiti veću količinu novca?

Nemamo uvijek mogućnost živjeti u prostoru koji je do posljednjeg detalja uređen po našem ukusu. To je posebice istina u naslijeđenim stanovima koje ne možemo odmah renovirati, a prostor je uređen po posljednjoj modi od koje je već prošlo i više od dvadesetak godina. Odličan primjer takvog problematičnog detalja ružne su pločice čija nas boja uopće ne nadahnjuje. Zamjena pločica mukotrpan je posao koji zahtijeva ulaganje vremena, truda i novca, a sve nam se rjeđe uspijeva poklopiti da istodobno imamo sve troje i spremni smo za radove. Zato nas uvijek razveseli kad naiđemo na odličan projekt preuređenja kojim se jedan takav zastarjeli element može modernizirati, a da pritom izgleda izvrsno i još je k tome financijski nezahtjevan!

Blogerica Jess koja stoji iza bloga Bright Green Door odlučila je svoje stare pločice u hodniku prebojiti i potpuno transformirati njegov izgled. Inspiracija za novi pod bile su crno-bijele pločice s uzorkom pa je Jess po uzoru na njih nabavila šablonu od papira koju je potom iskoristila kako bi stvorila njihov efekt na postojećim pločicama. Prvo je valjkom dva puta prebojila cijeli pod mat bojama s efektom krede sve dok nije dobila nijansu koja joj se zaista sviđa, a potom je nanijela dva zaštitna premaza.

Kada se sve osušilo, krenula je na nanošenje uzroka u svijetloj boji. Kako bi željeni uzorak na podu bio potpun, treba okretati osnovnu pločicu i slagati ih u grupama od četiri, što je Jess postigla okretanjem same šablone.

Smjestila bi je na odabranu pločicu i zalijepila trakom te potom valjkom nanijela svijetlu boju kako bi dobila željene šare. Postupak nanošenja šara trajao je dugo, ali je zato rezultat bio vrijedan truda! Kada su šare nanesene na svaku pločicu i kada se boja osušila, Jess je ponovno nanijela zaštitni premaz kako bi učvrstila dobiveni efekt.

Nakon što se sve osušilo, doradila je rubne pločice tankim kistom kojim je nanosila svijetlu boju uzorka te crnu u slučaju da je negdje trebalo popraviti kakvu grešku. Kada je sve bilo gotovo, pločice su ponovno premazane zaštitnim slojem kako se boja ne bi oštetila i kako bi se prostor mogao nesmetano čistiti. Fantastična transformacija, zar ne?

Izvor: Bright Green Door

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 14:57