BRZO I JEDNOSTAVNO

Kako naoštriti nož do oštrine britve?

 /SHUTTERSTOCK

Kupiti dobre noževe nije teško, ali morate ih znati pravilno naoštriti kako bi uvijek bili učinkoviti. Na tržištu ih možete pronaći u različitim materijalima. Zapravo, postoji stvarno širok izbor i ponekad čak može biti teško odabrati u trenutku kupnje. Nalazimo onaj od nehrđajućeg čelika, koji za razliku od čelika sam po sebi ne hrđa. Jedan je od noževa koji se najčešće odabiru, upravo zbog svoje kvalitete, ali i zbog otpornosti. A zatim keramika, koja je posebno indicirana kada trebate rezati kiselu hranu. Vrlo je otporan i praktičan jer je dosta lagan. Međutim, jako je krhak.

Stoga, kako biste provjerili jesu li vaši noževi apsolutno učinkoviti, prvo možete napraviti neke testove. Ako vidite da se ništa ne događa kada režete rajčicu, spužvicu za pranje posuđa ili običan papir, to znači da je vrijeme za intervenciju. Ali kako? Evo metode za efikasno oštrenje noževa.

image
/SHUTTERSTOCK

Nakon što shvatite da oštrice noževa više nisu oštre, nipošto ih nemojte bacati jer ih je moguće obnoviti da budu kao novi u nekoliko jednostavnih koraka koje ćemo sada zajedno pogledati. Ovo su neki postupci koje možete slijediti kako bi vaša oštrica ponovno bila kao nova.

Evo što trebate učiniti:

1. Prvo uzmite komad drveta, stari radni stol ili vrata od starog ormarića i pomoću šestara nacrtajte krug.

2. Pomoću električne ubodne pile za drvo izrežite drvo u željenom obliku. Na kraju ćete dobiti drveni krug.

3. Sada izbušite rupu u sredini drvenog diska i uzmite kutnu pilu. Zamijenite postojeći disk drvenim diskom.

4. Zatim pažljivo prođite brusnim papirom, a potom oštricom noža.

image
/SHUTTERSTOCK

Vidjet ćete da je nakon ovih koraka oštrica ponovno vrlo oštra, a ako ponovno napravite testove koje ste radili prije, nož će sada raditi. Rezat će rajčicu, spužvicu za pranje suđa i list papira. Ova metoda je stvarno učinkovita, ali morate biti vrlo oprezni.

Zapravo, ova metoda uključuje korištenje radnih proizvoda koji mogu biti opasni za neiskusnu osobu. Oštrenje noževa na ovaj način trebaju raditi samo profesionalci koji su u stanju koristiti ove alate, stoga ovo nije metoda koju možete isprobati sami kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:16