Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu pokazuje kako iskoristiti ostatke hrane iz kućanstva za njihov uzgoj.
Prihranjujete li svoje biljke? Ako ne, trebali biste, jer bilje u punoj vegetaciji, zbog vrlo brzog rasta, zahtijeva obilje hrane (dušik, ugljik) i minerala, pa nerijetko iscrpi zalihe u zemlji u koju je posađeno. Ne odnosi se to samo na cvijeće u periodu cvatnje, već i na vaše povrće i voćke. Naime, kao što se nama ljudima u periodu puberteta događa da zbog perioda intenzivnog rasta često osjećamo umor, i biljkama se događa nešto slično. Nije rijetko da ćete primijetiti kako vaše bilje tako lijepo napreduje, da pa ga ponosno pokazujete prijateljima, a onda, “odjednom” nešto se dogodi s njime, pa unatoč redovitom zalijevanju počnu žutjeti listovi, a plodovi ostanu maleni i suhi. Moram priznati da me ovo pomalo podsjetilo na moju baku, koja bi često, jednostavno, objašnjavala ovaj period, koji se događa u toku pune vegetacije, “urokom”.
Kada bi joj cvijeće lijepo uspijevalo, nerijetko bi se pohvalila susjedama, no onda kada bi nastupio “ovaj period”, obično bi neka susjeda bila glavni krivac jer je “pogledala” bilje na neki svoj način i “urekla” ga, pa se ono počelo sušiti. Da biste zadržali dobrosusjedske odnose, vrijeme je da ponešto naučite o biljkama i načinu kako doskočiti tome. Jednostavno, “nahranite” svoje biljke pravovremeno. A, ima li boljeg od prirodne hrane, odnosno komposta. Naime, većina nas jede voće i povrće, kupujemo stvari u kartonskim kutijama i slično. Stoga zašto ne bismo smanjili količinu otpada i dio odmah reciklirali. Ukoliko imate komadić vrta, predlažem da napravite komposter koji će vam pomoći da se rješavate svih onih kora od jabuka, lubenica, krumpira, taloga od kave koji vam ostane u šalici i ostalog biootpada. U današnjem postu ću vam prikazati način na koji možete jednostavno napraviti komposter u svome vrtu.
Odabir mjesta
Prije same izrade, potrebno je odrediti željenu veličinu samog kompostera, te mjesto u vrtu na kojem ćete ga izraditi. Prema nekim stručnjacima, komposter treba biti smješten na sjenovitom mjestu, dok drugi pak preporučuju sunčano mjesto, kako bi se ubrzao proces razgradnje, i pročistio kompost, jer će sunčeve zrake isušiti korov i usput neutralizirati štetne bakterije. Ukoliko se odlučite za sunčani položaj, morate imati na umu da ćete u vrućim mjesecima, vjerojatno morati s vremena na vrijeme zaliti vodom kompost. Razlog za to je moguće isušivanje komposta, zbog čega bi se proces razgradnje mogao usporiti. S druge strane, na sjenovitom mjestu nećete morati zalijevati, ali će proces biti sporiji. Moj savjet je da birate neki zakutak svoga vrta, kako vam ne bi smetao pri kretanju, te sunčani položaj, podalje od kuće, s time da povremeno zalijevate kompostište, jer će vlaga privući gujavice koje će razrahliti kompost (na taj način će se povećati količina kisika), te pospješiti razvoj bakterija za razgradnju.
Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....