uradi sam

Kako obnoviti dotrajali kauč? Vrlo jednostavno, samo trebate otkriti gdje je problem

 Unsplash
S nekoliko prilagodbi mogli biste imati skoro pa novi kauč koji će vam pružiti još nekoliko godina udobnosti

Ako se išta dobro može reći o dotrajalom kauču, to je da vam se stvarno sviđa, a ta udubljenja su znakovi stvarne uporabe.

Ako niste spremni zamijeniti svoj vrijedni komad namještaja, naučite kako sami popraviti promjene koje su nastala učestalim korištenjem. S nekoliko prilagodbi mogli biste imati skoro pa novi kauč koji će vam pružiti još nekoliko godina udobnosti. Evo nekoliko jednostavnih načina kako obnoviti dotrajali kauč.

Zašto vaš kauč izgleda ulegnuto

Postoji nekoliko mjesta i razloga za ulegnut kauč. Najčešći su navedeni u nastavku.

Jastuci se troše

Uklonite jastuke s kauča kako biste otkrili pravi uzrok ulegnutog izgleda. Jesu li promjene nastala na jastucima ili u okviru kauča?

Spljošteni jastuci mogu se oživjeti tako da unutarnji materijal dobro protresete ili pak izvadite i vratite natrag. No, najučinkovitiji popravak je obnova jastuka novom dodatcima za punjenje.

image
unsplash

Opruge su labave

Ako su jastuci u dobrom stanju, opuštanje se može nastati zbog opruga unutar okvira kauča. Često su se opruge olabavile i potrebno ih je ponovno pričvrstiti na kopče, a zatim još dodatno učvrstiti kako ne bi ponovno olabavile.

Opruge, koje se ponekad nazivaju i cik-cak opruge, dugačke su metalne žice s više savijenih oblika slova S. Smještene unutar okvira kauča, te opruge idu od naprijed prema natrag i ključne su za pružanje potpore.

Opruge su slomljene

Opruge izrađene su od čvrstog metala ponekad se slome. No češće će se prekinuti vezanost za drveni okvir kauča. Opruge se mogu ponovno pričvrstiti i držati zajedno uzicom ili žicom. Opruge koje su još pričvršćene, ali koje su se ispružile mogu se u potpunosti zamijeniti.

Kako popraviti dotrajali kauč

Za popravke kauča trebat će vam pištolj za čavle, klamerica ili čekić, pomoćni nož, škare, odvijač, kliješta te bušilica.

Možete jeftino kupiti više pakiranja materijala za popravak kauča, uključujuć opruge, odgovarajuće kopče za pričvršćivanje i žicu ili špagu.

Budući da se donja krpa obično otkine, kupite i novu tkaninu za ponovno presvlačenje donjeg dijela.

image
Unsplash

Kako pristupiti unutrašnjosti vašeg kauča

Okrenite kauč naopako. Uklonite noge kauča, odvrnuvši ih ručno, odvijačem ili bušilicom.

Koraci za ponovno postavljanje ili zamjenu opruga kauča

Nakon što pristupite dnu kauča, pronađite odvojene opruge kauča. Za opruge kauča koje su se odvojile od kopči, ponovo ih pričvrstite na kopče. Možda će biti potrebno saviti krajeve opruga natrag u oblik kuke kako bi se ponovno držale za kopče.

Za slomljene opruge kauča odbacite postojeće opruge. Procijenite čvrstoću kopči laganim povlačenjem kliještima. Labave isječke treba zamijeniti novim. Dodajte nove opruge kauča u isječke.

Postavite žicu ili uzicu okomito na opruge. Počnite spajanjem kraja linije na okviru kauča u obliku slova Z, sa spajalicama na svakom dijelu slova Z. Bez ovog trodijelnog oblika, linija će se povući kroz spajalice. Provucite žicu kroz svaku od opruga dok ju povlačite na drugu stranu okvira kauča. Linija bi trebala biti tijesna, ali ne toliko čvrsta da stisen opruge do kraja. Završite liniju s druge strane okvira kauča spajajući je u obliku slova Z. Potom postavite novu tkaninu na dno kauča i pričvrstite klamericom.

Koraci za učvršćivanje ili zamjenu jastuka

Budući da se stražnja strana jastuka manje troši, u nekim slučajevima možete promijeniti položaj pjene unutar jastuka sjedala, od naprijed prema natrag. Vraćajući stražnju stranu sprijeda, možete stvoriti ravnomjerniji i lepršaviji izgled. U suprotnom, zamijenite pjenu i omot unutar jastuka.

Otkopčajte jastuk ili po šavovima nježno rasparajte. Izvucite postojeću pjenu, stražnju stranu nove pjene za jastuke označite neizbrisivim markerom kako biste zapamtili položaj pjene unutar omota. Jednom omotajte pjenu za kauč s podlogom. Prevucite prekrivač jastuka preko pjene, ponovno zatvorite jastuk i vratite ga na kauč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:16