ČAS POSLA

Kako očistiti i ispolirati bakrene posude sa samo dva sastojka (tako je jednostavno!)

 VOISINE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bakrene posude već stoljećima krase kuhinje. Njihov prepoznatljiv sjaj i bogata, topla nijansa bakra ne donose samo estetski užitak, već i iznimne kulinarske prednosti koje su cijenjene među profesionalcima i ljubiteljima kuhanja.

Osim što prostoru daje dašak luksuza i bezvremene elegancije, bakar je iznimno funkcionalan materijal. Njegova najvažnija karakteristika je izvrsna toplinska vodljivost – ravnomjerno i brzo raspoređuje toplinu, čime omogućuje savršenu kontrolu nad kuhanjem. Upravo zato se često koristi u pripremi delikatnih jela, poput umaka ili čokolade, gdje je preciznost ključna.

Osim toga, bakrene posude nisu samo kuhinjski alat – one su i djelić naslijeđa. Ručno izrađene posude, često s detaljima od mesinga ili lijevanog željeza, mogu trajati generacijama i sve češće ih nalazimo i izvan ormarića. Okačene na zid ili smještene na otvorenim policama, gdje postaju dekorativni element. Njihova prisutnost podsjeća na sporije, pažljivije vrijeme, kada je kuhanje bilo obiteljski ritual.

image
MILANCHIKOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Njega i održavanje

Iako zahtijevaju malo više pažnje – redovito poliranje kako bi zadržale sjaj, te povremeno ponovno kaljanje unutrašnjosti – bakrene posude uzvratit će vam dugovječnošću i izvanrednim rezultatima. Za one koji vole patinu i prirodno starenje materijala, čak ni poliranje nije nužno – bakar s vremenom poprimi prepoznatljiv karakter.

Međutim, iako je poseban bez obzira na svoje stanje, bakar u svom sjajnom, uglačanom obliku je nešto doista posebno. Može poslužiti i kao dekor u mnogim prostorima ili dodati obilje teksture jednostavnoj postavci stola. Zapravo, sve što vam je potrebno kako bi vaši bakreni lonci ponovno izgledali sjajno i novo vjerojatno je već u vašoj kuhinji! Evo kako očistiti bakrene posude s malo ili nimalo napora.

Kako očistiti i ispolirati bakar u 4 laka koraka

Bakar prirodno oksidira kada je izložen kisiku, vlazi ili zagađivačima u zraku, što dovodi do tamnjenja. S vremenom može postati patinirana i postati plavo-zelenkasta (zamislite što se događa starom novčiću ili Kipu slobode). Srećom, postoji jednostavno rješenje uz koje će vaš bakar u tren oka izgledati poput sjajnog novčića.

Limun i sol smatraju se odličnom kombinacijom za čišćenje dasaka za rezanje, radnih površina i još mnogo toga. Kako se ispostavilo, ovaj pripravak također bez napora uklanja dosadan, istrošen završni sloj s bakrenih posuda! Ovaj je trik najlakši način da dobro iskoristite dva sastojka koja vjerojatno već imate u kuhinji. Evo korak po korak za čišćenje i poliranje vašeg bakra s limunom i soli.

Što ćete trebati

  • 1/2 limuna
  • Kuhinjska sol
  • Krpa/krpa
  • Zdjela

1. Nanesite sol: Prerezanu stranu polovice limuna posolite. Koristite limun izravno na površini umjesto aplikatora, poput krpe ili spužve, i njime istrljajte bakar. Nastavite trljati površinu i prema potrebi nanositi sol dok se mrlje ne uklone.

2. Tvrđe mrlje riješite pastom: iscijedite sok od limuna u zdjelu i pomiješajte sa soli. Nanesite pastu na limun žlicom i utrljajte izravno na bakar. Korištenje paste omogućit će smjesi da dulje ostane na bakru i pomoći u čišćenju zamrljanih ili teško dostupnih područja.

3. Isperite i osušite: Isperite posudu toplom vodom. Temeljito osušite.

4. Polirajte: Polirajte bakar suhom, čistom krpom za dodatni sjaj.

image
VEGER/GETTY IMAGES

Ako vam nedostaje limuna, limunov sok možete zamijeniti octom. Međutim, većina octa je manje kisela od limunovog soka i može biti manje učinkovita na jako potamnjelim komadima.

Profesionalni savjeti za čišćenje bakra:

Pri čišćenju bakra budite oprezni s korištenjem tvrdih spužvi za ribanje. Nikada nemojte koristiti ništa što može izgrebati površinu, poput čelične vune. Ne želite ukloniti taj prekrasni završni sloj!

Kako bi vaš bakar bio u vrhunskom stanju, uvijek ga perite nakon svake upotrebe i nikada ne stavljajte bakrene lonce ili tave u perilicu posuđa.

Mrlje nastale toplinom nisu za ovu metodu, ali svaki komad s jednostavnom patinom ili minimalnim mrljama od uporabe trebao bi biti projekt od 10 minuta.

Kako biste izbjegli potamnjenje bakra odmah nakon čišćenja, temeljito ga osušite i ispolirajte uljem prije nego što ga spremite na tamno, suho mjesto.

Ova metoda se ne preporučuje za lakirani bakar. Kako znati imate li lakirani bakar? Ako površina vašeg bakrenog lonca ima sjajnu obradu koja ne mijenja boju ili smeđi tijekom uporabe, najvjerojatnije se radi o lakiranom bakru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 19:11