Da, čak i krv

Kako očistiti krv i ostali biološki nered otkriva profesionalni čistač mjesta zločina

 TANYAROZHNOVSKAYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Možda već znate trik za uklanjanje mrlja od crnog vina, ali što je s neredima kojih se još teže riješiti?

Krv i nered koji napravi vaše dijete ili ljubimac... znate, stvari koje neće nestati korištenjem sredstva za čišćenje.

Najtvrdokornije mrlje obično su one koje dolaze iz bioloških izvora. Gabrijel Martin, čistač mjesta zločina i nadzornik u tvrtki Bio Recovery, otkriva za Apartment Therapy kako ukloniti najtvrdokornije mrlje u domu.

KRV

Posjekotine se događaju, ali ponekad ih ne primijetimo odmah, što može dovesti do tragova krvi po domu. Ako su tragovi krvi mali i svježi, lako se uklanjaju, ali ako se upiju, mogu uzrokovati problem.

"Na molekularnoj razini, krv ima tendenciju vezati se za bilo koji porozni materijal ili tkaninu", kaže Martin. “Ako se radi o malo krvi na nekom odjevnom predmetu, trebali biste ju moći ukloniti [ribanjem mjesta] vodikovim peroksidom i hladnom vodom. Bit će potreban fizički (ručni) napor da se ukloni, a ovisno o tome koliko je duboko prodrla u materijal, možda neće u potpunosti izaći.”

Stoga pokušajte što je prije moguće tretirati materijal.

URIN

Različite tvrtke proizvode sredstva za čišćenje na bazi enzima za uklanjanje urina iz tkanine, ali što ako vaša beba ili ljubimac doživi nezgodu, a vi nemate jedno od sredstava za čišćenje? Nemojte paničariti. Za uklanjanje svježih mrlja urina potrebne su samo tri stvari: voda, sredstvo za pranje posuđa i bijeli ocat.

"Urin je težak zbog svoje niske topljivosti", kaže Martin. "Ne uklanja ga lako svako sredstvo za čišćenje u kućanstvu." Stoga umjesto toga upotrijebite staromodan kućni lijek. Pomiješajte dva dijela vode i jedan dio sredstva za pranje posuđa i octa. Mrlju istrljajte spužvom (nakon što ste uklonili višak urina), a zatim je tapkajte vlažnom krpom da isperete očišćeno te osušite površinu upijajući tekućinu suhom krpom.

IZMET

Kada su u pitanju mrlje zaostale od izmeta, to zapravo i nije veliki problem, kaže Martin, sve dok ste brzi u čišćenju. “Mrlje od kakice nalaze se na ovom popisu samo ako su stajale neko vrijeme”, kaže. “Kada se odmah očiste, lako su topive i manje je vjerojatno da će ostaviti tragove. Međutim, kada se osuše, puno ih je teže ukloniti, jer se [izmet] već osušio u vlakna materijala, što znači da je potreban dulji proces pravilnog čišćenja. Ponekad čak i ne nestanu u potpunosti.”

Ako slučajno nađete mrlju koja je dugo stajala na tkanini, najbolje je da se jednostavno riješite predmeta i kupite novi. Dok prljavo donjeg rublja treba namočiti u vodu i sodu bikarbonu te izribati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:46