SUPER SAVJET

Kako očistiti peglu od ostataka zalijepljene tkanine?

 /SHUTTERSTOCK
A nije uz pomoć octa i sode bikarbone! Evo još nekih alternativnih, učinkovitih mogućnosti

Mnoge će se domaćice složiti da je od peglanja gore samo čišćenje pegle od ostataka zalijepljene tkanine. Najjednostavnije bi bilo očistiti je svaki puta nakon peglanja, dok je nečistoća još svježa, ali ruku na srce, malo je takvih odlikaša. Kad ipak dođe taj trenutak da se pegla mora očistiti, a soda bikarbona i ocat ne pomažu, evo nekoliko alternativnih mogućnosti.

image

Najjednostavnije bi bilo očistiti peglu svaki puta nakon peglanja, dok je nečistoća još svježa, ali ruku na srce, malo je takvih odlikaša

/SHUTTERSTOCK

Jedna vrlo neobična, ali efikasna metoda za čišćenje grijače ploče na pegli je struganje s tabletom paracetamola. Pegla mora biti topla, ali svakako isključena iz struje. Tabletu paracetamola uzmite u ruku o nježno trljajte po zagorjelom području pazeći da pritom ne opečete prste. Kad je čista, obrišite je vlažnom krpom.

image

Pegla se može učinkovito očistiti voštanom svijećom

/SHUTTERSTOCK

Druga metoda je čišćenje uz pomoć svijeće. Zagrijte peglu, potom je isključite i utrljajte voštanu svijeću preko zapečenog područja.Uzmite staru krpu, smočite je i ocijedite pa peglu s voskom stavite na nju.Uključite peglu u struju i peglajte mokru krpu. Uskoro ćete vidjeti na krpi sitne mrvice zapečenih ostataka koji su se odvojili od metalne ploče.

image

Iskušajte naše trikove i vaša pegla će blistati

/SHUTTERSTOCK

Ako vam se ne da gnjaviti voskom, na krpu nanesite pastu za zube pa njome istrljajte grijaču ploču. Zatim prvo vlažnom, a potom suhom krpom očistite peglu. Ako prljavština nije u potpunosti skinuta, ponovite postupak. Ako je riječ o osobito tvrdokornoj mrlji, zubnu pastu stavite direktno na mrlju, ostavite pola sata pa obrišite vlažnom pa suhom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2023 08:22