OMILJENE IGRAČKE

Kako očistiti plišane igračke bez da ih uništimo

 

Plišane igračke već odavno nisu rezervirane samo za naše najmlađe. I sami ih nerijetko čuvamo kao uspomene u svojim spavaćim sobama na policama gdje imaju funkciju dekorativnih elemenata. Plišane igračke su kao i svaki predmet u sobi, skupljaju prašinu i povremeno se trebaju temeljito očistiti. Idealno vrijeme pranje plišanih igračaka je upravo proljeće kada u zraku nema puno vlage, a možete ih ostaviti da se osuše na zraku.

Prilikom pranja plišanih igračaka trebate biti oprezni. Dok se neke mogu bez problema oprati, druge su napravljene od osjetljivijih materijala i vrlo ih lako možete uništiti. Osim toga, za neke uopće ne smijete koristiti vodu. Zato vam u nastavku donosimo upute za pranje plišanih igračaka u perilici, na ruke i za suho pranje.

Pranje plišanih igračaka u perilici

Ako ste u mogućnosti, provjerite etiketu koja se nalazi na igrački. Tako ćete saznati smijete li uopće prati svog plišanca u perilici. Također, budite sigurni da igračka na sebi nema plastičnih ili metalnih dodataka koji bi tijekom pranja mogli oštetiti i perilicu i igračku. Također, ako se radi o igrački koja u sebi ima ugrađen uređaj za zvukove znači da je trebate prati ručno ili ako možete, izvadite uređaj na sigurno.

Perilicu uključite na 30 stupnjeva i namjestite program za osjetljivo pranje. Nakon što je pranje gotovo, plišanu igračku izvadite iz perilice, namjestite je u njen prvobitni oblik ako je to potrebno i stavite je na zrak da se osuši.

Ručno pranje plišanih igračaka

U jednog posudi pomiješajte toplu vodu i jednu žlicu deterdženta (može biti i deterdžent za suđe). Zatim u toj tekućini nekoliko puta natopite plišanu igračku tako da upije vodu. Nakon toga je isperite na slavini s čistom toplom vodom i dobro je iscijedite. Ako na sebi ima tvrdokorne mrlje koje ne možete odstraniti s rukom, koristite staru četkicu za zube. Nakon što ste je oprali, ostavite je na zraku da se dobro posuši.

Suho pranje plišanih igračaka

Na ovaj način perete igračke koje u sebi imaju uređaj za zvuk koji se ne može izvaditi.

Potrebna vam je prozirna folija i soda bikarbona. Soda bikarbona upija sve masnoće koje se nalaze na vašoj igrački. Pripremite dovoljno folije da možete omotati igračku, a zatim na nju nanesite i utrljajte sodu. Nakon što ste umotali igračku, ostavite je tako 20 minuta. Tijekom tog vremena je nekoliko puta protresite i istrljajte kako bi se soda bolje uhvatila za masnoće koje se nalaze na igrački.. Nakon 20 minuta odmodajte igračku i uklonite s nje sodu. Sodu uklanjate pomoću kista, a na kraju je lagano prođite sa usisivačem.

Izvor: fabhow.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:43