Veliki vodič

Kako odabrati klima-uređaj po svojoj mjeri?

Sve što trebate znati prije sezone hlađenja. U područjima s blagim zimama kvalitetan odabir može riješiti i pitanje grijanja, stoga je važno mudro birati. Doznajte o čemu sve treba voditi računa

U toplom dijelu godine, a posebno u sve užarenijim ljetnim mjesecima, klimatizacijski uređaji ne predstavljaju samo spas nego i nužnost kako bismo što bezbolnije i ugodnije preživjeli to razdoblje.

S druge strane, u područjima zemlje s blagim zimama ugradnja modernog klima-uređaja zadovoljit će i potrebe za grijanjem. Na tržištu postoji mnogo opcija i proizvođača, pa smo odlučili odgovore na pitanje kako izabrati klima-uređaj potražiti kod stručnjaka.

Osiguravanje ugodne temperature više nije dovoljno, sam zrak u prostoru treba biti čist i pozitivno utjecati na zdravlje korisnika

VRSTE

U ovom slučaju obratili smo se voditelju prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju iz tvrtke LG Hrvatska Alenu Bjelišu. Za početak, pitamo ga koje vrste klima-uređaja postoje danas na tržištu.

- Osnovna podjela bila bi na uređaje za poslovnu upotrebu te one za stambene prostore. Osim podjele prema prostoru za koji su namijenjene, tu su i kategorije koje se odnose na sam način postavljanja. Tako, primjerice, unutrašnje jedinice mogu biti zidne, kanalne (u stropu), kazetne (u stropu), parapetne (na zidu, poput radijatora), pod stropom… Vanjske jedinice su više-manje uvijek istog oblika. Najveće razlike dolaze do izražaja kad govorimo o performansama pojedinih modela, postojanju naprednih funkcija te posebnih opcija koje naglasak stavljaju na zdravlje korisnika te energetsku učinkovitost i očuvanje okoliša - ističe Bjeliš i dodaje kako, nakon što smo detektirali osnovne karakteristike prostora i osnovne potrebe, treba obratiti pozornost na još neke detalje.

Važni kriteriji: potrošnja električne energije, tihi rad, filtriranje zraka, trajanje jamstva, izgled, dostupnost servisa...

RENOMIRANE MARKE

- Treba voditi računa i o tome kolika je potrošnja električne energije, ima li uređaj mogućnost brzog i ravnomjernog rashlađivanja, radi li tiho, osigurava li i kvalitetu zraka kroz sustav filtracije, sterilizacije i deodoriranja te je li pouzdan, koliko traje jamstvo i kakva je korisnička podrška te dijagnostika - objašnjava Bjeliš, a mi ga pitamo na što moramo obratiti pozornost u našem domu prije odabira uređaja, koje uvjete treba ispunjavati dio u koji želimo smjestiti klimu.

- Prije odluke o kupnji u obzir treba uzeti nekoliko varijabli, odnosno odgovoriti na sljedeća pitanja: živite li u stanu ili u obiteljskoj kući? U prizemlju, na katu ili u potkrovlju? Kolika je površina prostora koji želite klimatizirati? Koliko imate staklenih površina (prozora) i jeste li okrenuti prema sunčanoj strani? Kako bilo, preporučljivo je odabrati uređaje renomiranih marki, koje nude provjerenu kvalitetu, odlične performanse, uštedu energije, najnovije tehnologije i možda najvažnije: dugoročnu uslugu servisa i održavanja - ističe Bjeliš, a a nas zanima na koju visinu se preporučuje postaviti uređaj.

- Visina na koju postavljamo unutarnju jedinicu ovisi o visini prostorije. Preporuka je da se postavi na najvišu moguću poziciju. Ne bi trebala biti iznad 3,5 m od poda niti niža od 2,2 m - kaže

Značajan je čimbenik pri odabiru, naravno, i cijena. Što sadrži uređaj najniže, a što najviše cijene, zanima nas.

- Što se tiče funkcija, danas i uređaji najniže cjenovne kategorije boljih brendova, poput LG-ja, sadrže zadovoljavajuće funkcije. Osim brenda, povećanje cijene uvjetuje dostupnost naprednih dodatnih funkcija i opcija, kao što su ugrađena Wi-Fi funkcija, plazma ionizator i slično, zatim bolji dizajn, ali i naprednije tehničke karakteristike uređaja, viši energetski razred ili korištenje ekološki prihvatljivije radne tvari. Najniži cjenovni razred jedinica za stambene prostore počinje s otprilike 4000 kuna, srednji oko 7000 kuna, a u najviši ide do 12.000 kuna - nabraja Bjeliš.

VIŠE OD HLAĐENJA

Uz moderan dizajn današnji klima-uređaji imaju i mnoge druge zanimljive značajke.

- Osim uštede energije i zdravlja korisnika, potrebno se brinuti i o zaštiti okoliša. Primjerice, LG svoju društvenu odgovornost pokazuje i upotrebom visokoučinkovite radne tvari u svojim najnovijim uređajima. Riječ je o plinu R32, koji je ekološki prihvatljiv. Osim toga, samo osiguravanje ugodne temperature više nije dovoljno, sam zrak u prostoru treba biti čist i pozitivno utjecati na zdravlje korisnika. Na primjer, ugrađeni LG-jev ionizator plazme Plasmaster Ionizer+ oslobađa više od tri milijuna iona koji se vežu za štetne čestice i tako steriliziraju zrak i okolne površine, istodobno neutralizirajući mirise. Osim svega navedenog, moderni klima-uređaji imaju i mogućnost upravljanja putem Wi-Fi povezivosti i mobilnog telefona - kaže Bjeliš i za kraj dodaje kako je važno voditi računa o garanciji i dostupnosti servisa.

- Primjerice, LG novim kupcima do kraja godine produljuje jamstvo s tri na pet godina. To znači besplatan popravak i zamjenu dijelova u tom razdoblju. Uz to, jamstvo na Dual Inverter kompresore je čak deset godina, što također nije mala stvar, zaključio je.

Najbolji modeli na tržištu

1. Samsung Wind Free klima-uređaj

Klimatizacijski sustavi tvrtke Samsung s tehnologijom Wind-Free™ odlikuju se načinom rada za hlađenje u dva koraka koji se automatski izmjenjuju. Željena se temperatura brzo postiže u načinu rada za brzo hlađenje, a zatim održava u načinu rada bez propuha.

CIJENA (preporučena) od 5999 do 9699 kn

2. LG STANDARD

CIJENA (preporučena) 3899 kn (varijanta od 2.5 kW)

3. Klima-uređaj Panasonic CS-BE25TKE-1 + CU-BE25TKE-1

CIJENA 3899 kn (www.sancta-domenica.hr)

4. Mitsubishi Electric Standard Inverter Plus 2.5 kW - MSZ-DM25VA/MUZ-DM25VA

CIJENA 4203 kn (www.klimatizacija.hr)

5. Samsung Maldives klima-uređaj

Energetski učinkoviti digitalni 8-polni inverter održava željenu temperaturu bez učestalog isključivanja i uključivanja. Stoga troši manje energije i dulje održava ugodnost.

CIJENA (preporučena) od 4200 do 7699 kn

6. LG ARTCOOL MIRROR

CIJENA (preporučena) MPC 6899 kn (snaga 2.5 kW)

Foto: Shutterstock, LG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:12