Kako odabrati mali bazen?

Brzinsko rješenje za osvježenje na balkonu ili u vrtu

Da, znamo. Vani je 40 stupnjeva i čini se da nema pomoći, ali mi smo tu da vam još jednom ponudimo rješenja. Ovoga puta savjet je kratak i jasan: nabavite bazen! Naravno, kasno je da kopate dvorište, osim toga, rijetki imaju novac potreban za “pravi” bazen. Nabavite mali bazen. O tome kakvi sve postoje, koje sve funkcije imaju te koji je raspon cijena, ispričao nam je poznati vozač utrka Juraj Šebalj koji je nedavno otvorio tvrtku www.malibazeni.com. Za početak nas je zanimalo postoji li neka osnovna podjela bazena.

– Bazeni se u osnovi dijele u sezonske i fiksne. Sezonski bazeni su u pravilu jeftiniji, a njihova osnovna značajka je da se mogu brzo postaviti i spremiti i na taj način su i dizajnirani. Mali ili brzi bazeni razlikuju se po svojoj konstrukciji, odnosno karakteristici na kojoj drže vodu. Najpopularniji su oni s rubom na napuhavanje. Iako su jeftini, mogu biti jako izdržljivi. Nakon toga dolaze bazeni s čeličnim konstrukcijama i vrlo snažnim folijama te bazeni s kompletnim limenim zidovima koji se mogu i ukopati. Oblici istih su razni. Od okruglih do heksagonalnih, četvrtastih i ovalnih – objašnjava Šebalj.

Izdržljivi materijali

Materijali od kojih se rade bazenske posude su na bazi gume, poliesterskih mreža ili PVC-a. To su provjereni i izdržljivi materijali, bilo da se radi o bazenima na napuhavanje ili bazenima s čeličnim konstrukcijama. Kod jeftinih bazena osnovno je pitanje može li takav materijal izdržati određenu količinu vode. Ako se koristi u skladu s uputama i ako je pravilno skladišten, može, no bazenska folija može biti osjetljiva pa ju je lako oštetiti. – Montaža i demontaža prilagođena je osobama s prosječnim tehničkim znanjem. Jedina bitna stavka je idealno ravan teren gdje se bazen postavlja. Kada se napuni vodom, od ruba do ruba razlika u razini smije biti tek centimetar ili dva.

U suprotnom, bazen će se nagnuti na jednu stranu. Ako je zemljište dobro iznivelirano, dovoljno je prije postave bazena staviti foliju koja se može kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj prodavaonici bazenske opreme ispod njega. Alternativa su drugi provjereni materijali poput stiropora, tvrde spužve, geotekstila i sličnih čvrstih izolacijskih materijala koji ne mogu naštetiti bazenskoj foliji – kaže Juraj Šebalj. Štetne bakterije i mikroorganizmi pojavit će se u bilo kojoj veličini bazena, bez obzira na to što se voda filtrira. Klor je najbolje i najraširenije rješenje. Jednostavan je za upotrebu iako je potrebno malo opreza pri njegovu doziranju.

Umjesto klora – brom

– Na tržištu se nalaze preparati i na bazi broma, raznih soli koje se pomoću ‘klorgeneratora’ otapaju u vodi, no kod sezonskih bazena taj proces mora biti jednostavan i učinkovit. U praksi najčešće se tableta koja sadrži mješavinu klora, algicida i PH-minus granulata stavlja u plovak koji uvijek mora biti uronjen u bazen. I to je to. To su tzv. tablete 3 u 1 koje se mogu naći u specijalizranim prodavaonicama s bazenskom opremom. Sve ostale opcije dodatno poskupljuju i kompliciraju postupak dezinfekcije – kaže Šebalj i dodaje kako je uz dezinfekciju vode potrebna i filtracija.

– Sezonski bazeni imaju odlične sustave filtracije. U osnovnoj opremi mali bazeni dolaze s kartonskim filterima, koji se moraju na tjednoj bazi čistiti te se ulošci moraju mijenjati. Ako se bazen često koristi, takvi filteri zajedno s pumpama u pravilu su preslabi te ga je potrebno nadograditi i jačim protokom i boljom mogućnošću filtracije (pješčani filter). Tu je stvar vrlo jednostavna.

Pažljivo skladištite

Možete slobodno kupiti i filter i s do nekoliko puta jačim protokom. Pješčani filteri su odlični jer ne zahtijevaju stalno čišćenje. Obično imaju program samočišćenja- objašnjava. Izvan sezone bazen treba dobro skladištiti. Prije toga potrebno ga je dobro oprati, naročito od klora, jer tijekom zime klor može dodatno nagristi foliju. Ne treba ga ostavljati na niskim temperaturama, a ono što je najvažnije je da ga ne izgrizu miševi.

Od 500 do 12.000 kuna

Kada govorimo o održavanju dok je bazen u funkciji, na tjednoj bazi treba pratiti kemijske vrijednosti vode. – To se radi pomoću tzv. trakica ili kapi. Vrijednosti koje se očitavaju su PH vode, količina klora i alkalnost. Kartonski filter potrebno je također često pregledavati i po potrebi mijenjati uložak. Najčešći problem je nagomilavanje prljavštine na dnu bazena. Kod fiksnih bazena postoje roboti koji sami skupljaju nečistoće, no oni su preskupi (od 7000 kn nadalje) da bi se koristili u montažnim.

Zato na tržištu postoje usisavači, mrežice i četke koje se priključuju na pumpu te se ručno s dna usisavaju nečistoće. Što je pumpa jača, to je čišćenje učinkovitije – kaže Juraj Šebalj. Navedeni bazeni mogu se nabaviti u vrlo širokom rasponu cijena. Bazen s rubom na napuhavanje i kartonskom filter pumpom može se nabaviti od 500 do 600 kn nadalje. Npr. četvrtasti bazen od 20 m2 s pješčanom filter pumpom košta od 10.000 do 12.000 kn. Između te dvije varijante ima još dvadesetak modela u ponudi. Najbolje je obratiti se specijaliziranoj prodavaonici i zatražiti savjet prilagođen svojim željama i mogućnostima.

Foto: Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:22