Kako odabrati peć na pelete

Romantične i tople večeri uz vatru nikad nisu bile dostupnije

Dolaskom jesenskih temperatura sve više počinjemo razmišljati o sezoni grijanja, a poneki od nas možda i o promjeni izvora grijanja. U posljednje vrijeme sve su popularnije peći na pelete zbog svoje jednostavnosti, zbog toga što peleti ne štete okolišu tj. spadaju u obnovljive izvore energije, te naravno, zbog ušteda, tj. nižih cijena od drugih načina grijanja.

Što sve morate znati prije kupovine kamina na pelete, doznali smo u tvrtki Cropellets, od direktora Ivana Križanca (Križanec). Za početak, zanimalo nas je što su zapravo peći na pelet, kako funkcioniraju i koje sve vrste postoje. – Peći na pelet su potpuno automatizirani sustavi za grijanje prostora i sanitarne vode. Rade po principu izgaranja energenta dakle peleta, gdje se proizvedena energija u ložištu koristi kao izvor topline. Moram napomenuti da u svakoj peći postoji i ventilator u izlazu dimnih plinova pa se na taj način izbjegava gubitak topline tj. rad peći ne ovisi o tlaku u dimnjaku već su svi uvjeti kontrolirani tako da se većina proizvedene energije iskoristi za grijanje, a vrlo mali dio se gubi kroz dimnjak – kaže Križanec i dodaje kako postoje različite vrste peći na pelet.

Jednostavna ugradnja

– Neke se koriste za kotlovnice i tu dimenzije i snaga ovise o potrebi tako da uvijek preporučujemo onaj proizvod koji najbolje odgovara pojedinom prostoru. Često se radi o vrlo malim kotlovnicama, pa sukladno tome nudimo i kotlove prilagođene takvim potrebama. Kod kamina najveći naglasak stavlja se na kvalitetu i dizajn jer se takav proizvod najčešće postavlja u dijelove objekta kao što je dnevni boravak. Postoji nekoliko kategorija kamina, kao što je “kamin na zrak” koji zagrijava zrak iz prostorije te ga zagrijanog ispuhuje, “kamin za centralno na vodu” koji je jako interesantan kupcima koji imaju želju za centralnim grijanjem na vodu a nemaju prostor za kotlovnicu.

Pelet je najjeftiniji energent na našem tržištu. Povoljniji je od plina 40%, lož ulja 50 do 55%, a od struje i do 90%

Takvi proizvodi imaju u sebi sve elemente kotlovnice kao što su pumpa, ekspanzivna posuda i sl. Postoje i “kamini za centralno na zrak” za korisnika koji ne želi razvod cijevi za radijatore po zidovima, a opet mu ovaj sustav omogućuje raspodjelu topline po svim prostorijama putem zraka – objašnjava Ivan Križanec. Sve ostalo što se tiče odabira prepušteno je estetskim mjerilima kupca jer peći postoje u raznim izvedbama, bojama i oblicima, a ako se brinete oko preduvjeta za ugradnju peći na pelete, oni gotovo i ne postoje, mogu se ugraditi u sve objekte. U tvrtki Cropellets prije izrade kompletnog troškovnika vrše obilazak objekta s instalaterom. Kod nekih instalacija je dovoljno kupiti kamin jer ostali elementi postoje od prijašnjeg sustava grijanja, a u nekima su potrebni opsežniji radovi. Što se tiče cijena raspon je od oko 7000 do 44.000 kuna, a sve ovisi o tome što tražite.

Visoka iskoristivost

– Peći na pelet variraju u cijeni i opet to ovisi o kvaliteti proizvoda. Bitno je da peć nije kombinirana jer takvi proizvodi nemaju visoku iskoristivost pa se ne ostvaruje ušteda koju korisnik očekuje. Važno je napomenuti i da je pelet najjeftiniji energent na našem tržištu. Kada ga usporedimo s cijenom plina jeftiniji je za 40%, a u usporedbi s lož uljem ušteda je oko 50-55%. U odnosu na cijenu struje, čak i do 90%. Naravno, ove kalkulacije vrijede samo ako korisnik koristi certificirani pelet i peć na pelet visoke energetske iskoristivosti, ne manje od 90% – ističe Križanec. Što se tiče održavanja, peć na pelete je vrlo jednostavna za održavanje, potrebno je napuniti spremnik peleta i jednom u dva tjedna očistiti ložište. Sve drugo peć radi samostalno i daje udobnost kao i peć na plin ili lož ulje. Uz redovan servis i pravilno održavanje peć na pelet ima dugoročan vijek trajanja.

Pronađite idealnu peć

Na web stranici www.cropellets.hr postoje praktični kalkulatori pomoću kojih možete pronaći svoju idealnu peć i izračunati uštede u odnosu na sve druge vrste grijanja.

U galeriji pogledajte najbolju ponudu peći iz domaćih web trgovina!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:03