Kako odabrati perilicu posuđa?

Najvažnije karakteristike koje je dobro znati prilikom kupnje

Pri odabiru perilica posuđa najvažniji kriterij je buka jer se najčešće koristi dok se ukućani odmaraju. U Technomarketu kažu da se sve više od 51 decibela smatra preglasnim. Ipak, na tržištu se mogu naći perilice koje tijekom rada proizvode 41 dB. Važno je imati na umu da perilice štede deterdžent, vodu, vrijeme i ruke, a istodobno su higijenske.

Danas su sve perilice najmanje A energetskog razreda, što znači da je njezina upotreba opravdana i ekološki i ekonomski, dok je prihvatljiva potrošnja 11 litara u ciklusu (godišnja potrošnja od 4000 litara je previše). Noviteti se, pak, odnose na kapacitet do 14-15 setova posuđa s dodatnom gornjom košarom (Smeg, Candy, Miele), s tim da je Miele napravio najveći korak u razvoju: 3D polica koji se podiže, spušta ili pomiče ovisno o posuđu koje će se prati, ali i opcija Knock 2 open! U skladu s time je i cijena, koja doseže 16.000 kuna.

Drugi se modeli mogu naći već od 2000 kuna, a uobičajeni su programi polovično pranje, odgoda početka pranja, ubrzanje, intenzivno pranje, ekoprogram za uštedu. Modernije imaju automatski program pranja, visno o stupnju napunjenosti i čistoći vode, tiho pranje, blago pranje za stakleno posuđe, rasvjetu, automatsko otvaranje vrata kako bi se unutarnji, vrući zrak zamijenio vanjskim, hladnim (Miele), ultrabrzo koje skraćuje pranje do 16 minuta (Smeg)… Brojni se proizvođači mogu pohvaliti i programom koji u slučaju poplave blokira dovod vode.

Valja spomenuti i ‘aqua steam’ program za koji nije potrebno prethodno namakanje posuđa jer se uključuje para koja omekšava nečistoću. Također, Whirlpool ima 24 dodatne mlaznice i funkciju detektiranja razine zaprljanosti, parni program i samočisteći filter, a posebnost je i ta što se zadnji mlaz vode čuva za sljedeće pranje i koristi za prvo ispiranje.

Foto: Miele

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:31