Kako odabrati ploču za kuhanje?

Kombinirana, električna ili plinska ploča, pitanje je sad!

Svi koji su opremali kuhinju znaju da je to osim veselja i zadovoljstva i ozbiljan logistički i tehnički pothvat. Kamo smjestiti hladnjak, koju pećnicu odabrati, kako pozicionirati odvode za perilicu… I u cijelom tom procesu sjetite se da trebate odabrati i ploču. Što odabrati: tradicionalni plin, modernu indukcijsku ili pak kombinaciju? Još jedna komplikacija, a vi ste neodlučni. Ne brinite, u suradnji sa stručnjacima iz tvrtke Gorenje donosimo vam kompletan vodič o tome kako odabrati ploču za kuhanje, koje sve vrste postoje, koje su prednosti i mane te kako se kreću cijene.

Tehnološki razvoj

Za početak, važno je znati glavnu podjelu ploča za kuhanje, a one se dijele na: plinske, kombinirane i električne ploče koje se dodatno dijele na indukcijske, staklokeramičke i klasične električne ploče za kuhanje. – One se razlikuju po dimenzijama pa se tako u ponudi nalaze domino ploče za kuhanje širine 30 cm, zatim standardne ploče širine 60 cm i ploče većih dimenzija do 90 cm.

Prvi uvjet za odabir ploče je raspoloživost energije, struje ili plina, te veličina kuhinje

Razlikuju se i po materijalu te tako imamo emajlirane ploče, inox ploče, staklokeramičke ili ploče od kaljenog stakla. U širokoj ponudi ploča za kuhanje možete pronaći i ploče za kuhanje s dizajnerskim potpisom, a uz njih i paletu drugih proizvoda bijele tehnike s istim potpisom, pa dizajn ploče prati i dizajn ostalih aparata. Sljedeća razlika je po načinu upravljanja te tako imamo ploče s klasičnim upravljanjem gumbima, one sa senzorskim upravljanjem na dodir te ploče sa sofisticiranim kliznim upravljanjem na dodir – priča nam Selma Dražetić iz Gorenja.

Za odabir ploče prvi uvjet je raspoloživost energije (struje ili plina) te veličina kuhinje i prostora za ugradnju ploče. Indukcijske ploče za kuhanje najnaprednije su po svojim svojstvima, brze su, sigurne, štede energiju, jednostavne su za upravljanje i održavanje. Osim toga, indukcija je segment koji bilježi najveći napredak tehnologije.

Brža priprema jela

– Indukcijska tehnologija sa svojstvom prepoznavanja posude zagrijava samo zonu neposredno ispod dna posude. Na taj način dolazi do bržeg zagrijavanja i manje potrošnje energije. Cijela površina ploče koja nije u kontaktu s posudom ostaje hladna i sigurna na dodir. Zbog trenutnog odaziva, kad se posuda makne sa zone indukcijske ploče za kuhanje, ista zona prestaje s zagrijavanjem, a temperatura se vrlo brzo smanjuje.

Ako ste prije čekali da dvije litre vode provri 10 minuta, s indukcijom i funkcijom pojačanog rada ista količina proključat će za oko četiri minute. Napominjemo da je za kuhanje na indukcijskim pločama za kuhanje prikladna svaka posuda koja ima feromagnetno dno, što možete provjeriti običnim magnetom – kažu u Gorenju. Cijene indukcijskih ploča za kuhanje kreću se od 2799 kn pa naviše, ovisno o dimenzijama i opremljenosti, odnosno dodatnim funkcijama svake ploče. Kod odabira indukcijske ploče provjerite broj i veličinu zona za kuhanje.

Praktične funkcije

– Kod pojedinih modela indukcijskih ploča postoje i načini proširenja zona za kuhanje koji povećavaju iskoristivost ploče. Tako napredni XpandZone omogućava kuhanje na gotovo cijeloj površini ploče – pričaju u Gorenju te dodaju kako je i upravljanje na dodir izuzetno jednostavno i sofisticirano, a temperatura se namjesti trenutno, jednostavnim dodirom prsta, a važne su i brojne sigurnosne funkcije. – Primjerice, zaštita od prekipljavanja BoilControl koja automatski prilagođava snagu zagrijavanja.

Noviji modeli plinskih ploča imaju ugrađene timere koji automatski isključuju plin

U slučaju da usred kuhanja morate otvoriti vrata ili se javiti na telefon, aktivirajte funkciju Stop&Go. Dodirom prsta trenutno se prekida zagrijavanje svih zona, pri čemu sva namještanja ostaju memorirana, a ponovnim dodirom iznova se aktiviraju. Zbog sigurnosti, ograničeno je i maksimalno neprekidno djelovanje ploče za kuhanje, koja se automatski isključuje nakon određenog vremena – objašnjavaju u Gorenju. Staklokeramičke ploče s HiLight grijačima izgledom su vrlo slične indukcijskim pločama, no različita je tehnologija zagrijavanja.

Cijene se kreću od 1399 kn naviše, također ovisno o opremljenosti i funkcijama koje posjeduju te načinu upravljanja. Opremljene su, ovisno o modelu, brojnim funkcijama, kao što su zaštita od prekipljavanja, Timer funkcija ili funkcija održavanja topline pripremljenog jela sa zonom pojačanog djelovanja, a razlikuju se i po načinu upravljanja, bilo ono gumbima ili upravljanjem na dodir.

Što za neodlučne?

Plinske ploče za kuhanje razlikuju se po dimenzijama (u ponudi su ploče od 30, 60 i 75 cm širine), broju plinskih plamenika (od 2 do 5) te veličini plamenika na ploči (mali, standardni, veliki te 3-kružni wok plamenici). – Materijal od kojeg su izrađene ove ploče može biti emajl, inox, staklokeramika ili kaljeno staklo. Tu je i jednoručno paljenje plamenika, a ako se dogodi da se za vrijeme rada plamen ugasi, sigurnosni plinski plamenici automatski isključuju i dovod plina.

Upravljanje plinskim pločama za kuhanje uglavnom je gumbima, a napredni modeli imaju gumbe s ugrađenim timerom koji omogućava namještanje vremena. Po isteku vremena, sat automatski isključi plinski plamenik, na što upozori i zvučni signal. Cijene plinskih ploča za kuhanje kreću se od 1199 kn naviše – objašnjava Selma Dražetić. Za one koji ne mogu odlučiti između plina i struje, postoje i kombinirane ploče za kuhanje, i to kombinacija indukcije i plina, HiLight grijača i plina te standardnih električnih zona i plina, a cijene se kreću od 1099 kn naviše.

Kod kupnje ploče za kuhanje, bitno je znati svoje sadašnje, ali i predvidjeti svoje potrebe za par godina. Prije kupnje dobro se informirajte kod educiranog trgovca i na web stranicama proizvođača te osim o vrsti, opremljenosti i funkcijama željene ploče za kuhanje, vodite računa i o garanciji proizvoda te raširenosti i razvijenosti servisne mreže.

Foto: Shutterstock i Gorenje

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:16