Kako odabrati savršenu pećnicu?

Stručnjaci iz tvrtke Gorenje otkrivaju novitete na tržištu i savjetuju na što treba pripaziti ako kupujete pećnicu

Ako se upravo bavite uređenjem kuhinje ili jednostavno želite zamijeniti dotrajalu staru pećnicu novom, danas je vaš sretan dan. U suradnji sa Selmom Dražetić iz tvrtke Gorenje, donosimo vam detaljan vodič za kupnju pećnice. Za početak, potrebno je znati koje sve vrste pećnica postoje. – Ovisno o vanjskim dimenzijama i volumenu unutrašnjosti dijelimo ih na standardne pećnice visine 59,5 cm čiji se volumen unutrašnjosti kreće od 63 do 75 l i kompaktne pećnice visine 45,5 cm s volumenom od 51 do 53 l.

Ovisno o načinima zagrijavanja podjela je na konvencionalne pećnice (zagrijavanje donjim i gornjim, te infra grijačima) i multifunkcionalne koje danas čine većinu asortimana. Multifunkcionalne pećnice, ovisno o modelu, imaju od 8 do čak 17 načina zagrijavanja, pri čemu svaki način zagrijavanja, odnosno procesuiranja topline daje doslovno savršene rezultate pripremanih jela. Nove i sve raširenije zdrave navike korisnika otvorile su vrata novim vrstama pećnica, kao što su kombinirane multifunkcionalne parne pećnice.

One omogućavaju, uz ostale načine zagrijavanja, kuhanje na pari, kuhanje kombinacijom vrućeg zraka i pare, te ubrizgavanje pare u tijeku procesa pečenja – objašnjava Selma i dodaje kako osim te podjele postoji i podjela s obzirom na način upravljanja.

‘Smart’ tehnologije

– Postoje pećnice s mehaničkim upravljanjem temperature i načina zagrijavanja te mehaničkim timerima. Zatim slijede pećnice s mehaničkim ili elektronskim upravljanjem temperature i načina zagrijavanja (standardnim ili potisnim gumbima), te elektronskim timerima pomoću kojih možete namjestiti točno vrijeme, trajanje pečenja, vrijeme završetka pečenja i brojne druge.Za poklonike novih smart tehnologija razvijeno je i upravljanje na dodir preko velikog interaktivnog slikovnog TFT zaslona, koji omogućava upravljanje nježnim klizanjem prsta, a korisnik može listati po brojnim receptima obogaćenim velikim fotografijama u boji, prilagođavati namještanja i pohranjivati svoje najdraže recepte – kaže.

Najnovije pećnice imaju brojne dodatne funkcije i automatske programe koje čine rukovanje vrlo jednostavnim, a najbolji modeli obogaćeni su i brojnim receptima za pripremu jela u njima (recepti se sastoje od popisa sastojaka, uputa za pripremu, uputa na koju razinu postaviti posudu za pečenje, a pećnica će sama odraditi sve ostalo). Automatski programi vrlo su korisni, jer su svi parametri kao što su vrijeme, temperatura i grijači već prednamješteni. Sve što korisnik treba učiniti je izabrati vrstu jela, podesiti težinu te pritisnuti start.

– Tu je i pečenje na više razina koje štedi vrijeme i energiju, jer se razna jela mogu pripremati istovremeno bez miješanja mirisa, a posude za pečenje mogu se namjestiti na čak pet različitih razina. Brzo predgrijavanje izuzetno je korisna funkcija koja omogućava da pećnica dostigne temperaturu od 200°C za samo šest minuta. Zatim su tu dodatne funkcije kao što su odmrzavanje, dizanje tijesta, konzerviranje voća i povrća i slično.

Nove zdrave i inovativne funkcije prisutne su kod najboljih modela pećnica. To su funkcija “Jogurt” koja omogućava pripremu zdravog jogurta i funkcija “Dehidracija” koja omogućava sušenje voća, povrća, začinskog bilja i mesa u pećnici, a moguća je na do pet razina istovremeno. Korisna je i funkcija sporog pečenja koja peče jelo pri niskim temperaturama čak i do šest sati – objašnjava Selma Dražetić.

Paziti i na sigurnost

U svakom slučaju, posebna pažnja pri odabiru pećnice treba se posvetiti i sigurnosti i jednostavnosti uporabe te opremi. – Svi želimo čistu pećnicu ne samo iznutra, nego i izvana. Stoga odaberite pećnicu s glatkim staklenim vratima (bez utora s unutrašnje strane) što olakšava čišćenje (provjerite da li se vrata mogu jednostavno skinuti i odvojiti stakla) ili pećnicu koja površine od nehrđajućeg čelika ima obložene posebnim filmom koji sprječava otiske prstiju – kažu u Gorenju.

Noviji modeli imaju napredne funkcije kao što su izrada jogurta, dizanje tijesta ili brza dehidracija

Kad je riječ o sigurnosti, postoje razni tipovi hladnih vrata koja su sigurna na vanjski dodir tijekom pečenja. Postoje vrata s dvostrukim, trostrukim ili čak četverostrukim ostakljenjem (kod pirolitičkih pećnica). Takva vrata su dodatni vid izolacije, toplina se zadržava unutar pećnice čime je optimizirana i potrošnja energije, a vrata su s vanjske strane hladna i sigurna na dodir. Dodatno, kako bi kuhinjski element u koji je ugrađena pećnica bio siguran od utjecaja topline, pećnica mora imati i sustav hlađenja njenih vanjskih stijena.

Meko zatvaranje vrata

Opremljenost same pećnice još je jedan važan element. Kod pećnica razlikujemo one s osnovnom opremom (žičane vodilice, rešetka i duboka emajlirana posuda za pečenje) koja se pak obogaćuje od modela do modela. Pa tako kod određenih modela imamo razne vrste teleskopskih vodilica koje omogućavaju savršeni pregled postupka pečenja te sigurnije i lakše vađenje posuda. Postoje modeli s plitkom i dubokom emajliranom posudom, zatim modeli s dodatnim staklenim posudama za pečenje, modeli s posudama za kuhanje na pari itd.

Još jedno danas vrlo korisno svojstvo preuzeto iz industrije namještaja je meko zatvaranje vrata. Kod modela s mekim zatvaranjem vrata se zatvaraju nečujno, lagano i bez udaranja. Cijene ugradbenih pećnica kreću se od 1999 kuna pa do 20-ak tisuća kuna. U širokom asortimanu pećnica svaki kupac pronaći će onu koja zadovoljava njegove potrebe i u skladu je s njegovim mogućnostima i željama – zaključila je.

Pametne funkcije čišćenja

Ovisno o načinu čišćenja, pećnice se dijele na pirolitičke pećnice, katalitičke pećnice, pećnice s funkcijom čišćenja vodom i pećnice bez sustava čišćenja.

1. Pirolitičko čišćenje

Najučinkovitiji i najnapredniji način čišćenja pećnica. Visoka temperatura čišćenja (do 500°C), nakon djelovanja od 90, 120 ili 150 minuta, ostavlja pećnicu potpuno čistom, bez bilo kakvih mrlja ili masnoće. Na kraju ostanu samo ostaci koji se obrišu vlažnom krpom, a pećnica se čisti bez uporabe bilo kakvih deterdženata.

2. Katalitičko čišćenje

Katalitičke ploče na zadnjoj i/ili bočnim stijenkama unutrašnjosti pećnice već na 85°C počinju s prikupljanjem masnoće na svoju poroznu površinu, nakon čega slijedi postupak oksidacije.

3. Čišćenje vodom

Kod pećnica s naprednom funkcijom samočišćenja vodom potrebno je uliti pola litre vode u posudu za pečenje i uključiti funkciju čišćenja vodom koja djeluje 30 minuta. Mrlje i masnoća će potpuno omekšati i moći ćete ih jednostavno obrisati samo vlažnom spužvom. Napomena za kraj: za najbolje rezultate preporučuje se koristiti funkciju nakon svakog pečenja.

Najbolju ponudu pećnica iz domaćih trgovina pogledajte u galeriji.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Foto: Living 4 Media/Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 12:41