zlatna pravila

Kako odstraniti mrlje od voska i koliko često treba oprati tepih: Otkrivamo puno dobrih trikova

 Shutterstock
Taj i još puno dobrih trikova otkrivaju Darinka i Ivan Šimić, vlasnici malog obiteljskog obrta Čarolija tepiha

Ivan i Darinka Šimić vlasnici su malog obiteljskog obrta za čišćenje tepiha Čarolija tepiha.

- Obrt smo otvorili 2017., a na ideju smo došli kad smo dali svoje tepihe na pranje u jednu od autopraonicu, vidjeli kako ih peru i nekako nam se činilo da to nije oprano kako treba. Ustanovili smo da tamo gdje se peru auti, peru se i naši tepisi. To nas je potaknulo da otvorimo praonicu samo za tepihe, gdje peremo i čistimo tepihe na svoj način i kako mi smatramo da bi to bilo kvalitetno - kažu i dodaju kako su se educirali putem interneta.

image
Shutterstock

- Kontaktirali smo više praonica tepiha u Turskoj jer je tamo kultura pranja tepiha na jako visokoj razini. Specijalizirali smo se za strojno i ručno pranje tepiha. Kod strojnog pranja tepisi se tresu, šamponiraju, ispiru i centrifugiraju, a nakon sušenja dodatno se usisavaju, četkaju te pakiraju - objašnjavaju nam i ističu da se bave i čišćenjem vunenih, orijentalnih, svilenih i svih ostalih osjetljivih tepiha.

- Oni se ne smiju strojno tretirati, čistimo ih i tretiramo postupkom koji nazivamo ručno ekstrakcijski. Posjedujemo komoru za sušenje tepiha te radimo cijelu godinu bez obzira na godišnje doba - kažu Šimići, a nas zanima koliko bi se često trebali prati tepisi.

- Neki standard za pranje tepiha bio bi svaka četiri mjeseca, ovisi o razini zaprljanosti. Više čimbenika utječe na prljavost tepiha. Primjerice, ulaze li ukućani s vanjskom obućom na tepihe, imaju li kućne ljubimce i gdje se sam tepih nalazi - kažu, a na naš upit o samostalnom pranju tepiha kroz smijeh konstatiraju da se tepih u kućnoj radinosti ne može oprati, nego samo površinski osvježiti.

- Ljudi se ne bi trebali upuštati u mokro pranje jer tepisi vrlo dobro upijaju vodu, pa samim time mogu pogoršati situaciju. Ključno je sušenje, a to je teško kvalitetno izvesti u domu - naglašavaju.

image
Shutterstock

Kako tretirati mrlje u trenutku kad nastanu?

- Mrlje bilo koje vrste trebalo bi odmah tretirati tapkanjem papirnatim ručnicima, a nikako trljati, kako se ne bi proširile na veći dio tepiha. Osim toga, ispod tepiha treba staviti neku upijajuću podlogu kako bi upila ostatak prolivene tekućine. Zatim je bitno tepih što je moguće prije donijeti u praonicu, idealno bi bilo to učiniti još dok je mrlja svježa. Postoje i mrlje koje se ne mogu odstraniti s tepiha, primjerice one od kave, urina, crnog vina ili drva jer oni sadrže tanin, prirodno bojilo. Mrlje na tepisima od toga potamne. Takve mrlje, izazvane taninom, nemoguće je odstraniti s tepiha. Eventualno se mogu ublažiti, ali ne i potpuno ukloniti - kažu. Nas, pak, zanima ima li spasa kad su mrlje od voska.

- Postoji trik za skidanje voska s tepiha. Tepih nikako ne treba čistiti od njih dok je vosak topao. Kada se ohladi, vosak treba poprskati lakom za kosu, malo pričekati pa ga potom lagano odstraniti - savjetuju Darinka i Ivan.

image
Shutterstock

Svi koji su ikad imali tepih visokog flora, popularno zvani čupavac, sigurno su u nekom trenutku požalili zbog toga.

- Takvi su tepisi vrlo zahtjevni za održavanje jer nikakvo usisavanje ne može izvući nakupljenu prljavštinu s donje podloge. Tu jedino pomaže tresač tepiha i ručno iščetkavanje - kažu, a na pitanje kakav je onda tepih, prema njihovu mišljenju, najbolji za održavanje, složno odgovaraju da su to gotovo svi tepisi niskog flora.

- Tepisi niskog flora od bilo kojeg materijala vrlo su praktični i lako se održavaju. Ne mijenjaju površinsku strukturu korištenjem, lako se uklanjaju nečistoće, prašina, dlake, mrvice i slično. Tepisi od prirodnih materijala, primjerice od vune, ne smiju se pohranjivati prljavi u vlažne prostore. Kod takvog skladištenja događa se da se nasele moljci i ‘pojedu’ tepih, pa ti dijelovi kod čišćenja ostanu bez strukture i nastaju oštećenja koja su nepopravljiva - upozoravaju i dodaju kako je zanimljivo da na 95 posto tepiha stoji deklaracija na kojoj piše da se ne smiju prati.

- Naravno, to je u praksi nemoguće. Većina tepiha izrađena je od polipropilena, plastike, sintetike i reciklirane plastike i može se prati ako se svakom pristupi na pravi način - zaključuju Darinka i Ivan Šimić, a više o svemu što rade potražite na www.carolijatepiha.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:38