SPRIJEČITE ŠTETU

Kako odučiti macu od grebanja namještaja

 /SHUTTERSTOCK

Svi mačkoljupci znaju da je macama važno u domu imati mjesto na kojem će oštriti kandže. Ako im ga ne osigurate, završit će loše - izgrebat će vam namještaj, a najčešće stradaju sofe i fotelje. Zato se isplati investirati u grebalicu koju možete kupiti u svakom pet shopu, a ako niste u prilici trošiti, barem pričvrstite komad grubljeg tepisona na štok vrata ili zid koji će poslužiti kao improvizirana grebalica.

image
/SHUTTERSTOCK

Redovito macama podrezujte kandžice - ako u tome niste vješti sami, neka to umjesto vas obavi veterinar. Također, u pet shopovima možete nabaviti sprejeve za prskanje mjesta u stanu koje ne želite da maca grebe.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako primijetite da mačka kreće grebati namještaj ili je već započela raditi štetu, glasno viknite: „Ne!” i pljesnite rukama. Možete i puhnuti u zviždaljku, lupiti tavom o tavu, zazveckati limenkom punom kovanica ili nešto slično - bitno je da napravite buku koja će je zaustaviti i upozoriti da to ne smije raditi. Jednom neće biti dovoljno - tek upornim ponavljanjem ove metode možete postići željeni cilj. S druge strane, kada naoštre kandžice na za to predviđenom mjestu, pomazite ih i nagradite poslasticom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:45