ZIMSKA ODJEĆA

Kako oprati džemper, a da sačuva svoj oblik i izbjegnete oštećenja? Postoji pravilan način

 PHEIGIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koliko puta vam se omiljeni džemper smanjio, raširio, dobio mucice ili jednostavno promijenio izgled nakon pranja? Uz ove savijete za pranje džempera u perilici rublja neće biti problema.

Dobar džemper je neophodan u zimskoj garderobi, a ako je zaista kvalitetan, od čiste vune ili kašmira, onda ste ga sigurno prilično skupo platili. Ipak, to ne znači da ga morate prati samo ručno. Važno je samo da izbjegnete pogrešno pranje džempera.

Koliko često treba prati džempere?

Oni skupljaju onoliko prljavštine koliko i pamuk, bez obzira na to da li ispod džempera nosite pamučnu majicu ili ne. To će vas zaštititi od znoja i mirisa, ali ostale, druge nečistoće opstaju. Dakle, na svaka dva do tri nošenja vaš džemper jednostavno mora na pranje.

Pranje džempera u perilici za rublje: Kako izbjeći mucice i gubitak oblika?

Najprije pažljivo pročitajte etiketu. Ako na njoj stoji da je obavezno ručno pranje – jasno vam je što činiti. Ipak, postoje i oni džemperi koji se mogu prati na nježnim programima ili na 30 stupnjeva.

Okrenite džemper prije pranja

Kada se ovako pere, pletena odjeća ne gubi boju i ne stvaraju se mucice. Ovo funkcionira ne samo s ovim tipom odjeće, već i sa drugim tkaninama.

Koristite tekući deterdžent

Gel ili kapsule za rublje su uvijek bolji od praška. Ovakvi deterdženti obično nisu agresivni. Dobro rješenje su i organska sredstva za pranje.

Operite morskom solju

Tamna pletena odjeća lako izblijedi, iskusni tada dodaju žličicu morske soli u bubanj perilice. Pored toga, sol pojačava efekt gela za pranje, održava veličinu predmeta i uklanja neugodne mirise i mrlje.

Ne pretjerujte s omekšivačem

Dodavanje puno omekšivača dovodi do izbljeđivanja boje. I zapamtite – omekišivač ima kumulativni efekt, a pojavljuje se nakon otprilike 4 pranja.

Bez centrifuge

Ako se opredijelite za pranje džempera u perilici, koristite najnižu postavku centrifuge. Da, vaš džemper će biti vlažan, ali dovoljno je da ga pažljivo umotate u suh ručnik na nekoliko sekundi.

Džempere perite s istom odjećom

Jako je važno da džempere ne perete same, kako ih bubanj ne bi oštetio. Ali pazite s kojom ih odjećom miješate – bez zatvarača, nitni, bilo čega što može da ošteti tkanje.

Pravilno sušenje džempera

Pletena odjeća se ne može sušiti u sušilici – toplina je previše agresivna i vuna će se skupiti ili deformirati. Sušite na sušilu za rublje u horizontalnom položaju tako da se džemper ne raširi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:30