VIKEND IZAZOV

Kako oprati stropne ventilatore i lustere? Otkrivamo provjerene savjete stručnjaka

Unsplash
 Tina Witherspoon
Kako se brzo, lako i učinkovito riješiti neugodne prašine s visećih rasvjetnih tijela u životnom prostoru

Prepoznajete li se u ovoj situaciji? Sate i sate ste proveli u čišćenju doma, a onda ste sretni odlučili sjesti i odmoriti se. Zadovoljno dižete pogled, divite se tek očišćenoj prostoriji i odjednom vas oblije hladan znoj. Ugledali ste stropne elemente, lustere i ventilatore, koje ste opet zaboravili. Na brzinu ih, bez razmišljanja, počnete brisati, a sva prljavština i prašina s njih padaju na mjesto koje ste upravo očistili... Frustrirajuće, zar ne?

Čišćenje doma stoga uvijek treba početi od vrha prostorije. Znači, najprije treba pobrisati upravo lustere i stropne ventilatore, a zatim se postupno spuštati prema dolje. Drugi na redu trebali bi biti vrhovi ormara i najviše police... Treće su niže police. I tako redom. To uvelike olakšava čitav proces čišćenja, ali ga ujedno i ubrzava jer nema potrebe za naknadnim čišćenjem već očišćenoga.

image
Unsplash
Josh Hemsley

A budući da ovaj vikend opet prognoziraju promjene vremena s kišom i pljuskovima, zašto vrijeme ne biste iskoristili upravo u čišćenju stropnih elemenata? Jer, kad sunce ponovno zagrije, tražit ćete hladne, ugodne prostore i nećete imati energije i volje za njihovo čišćenje. A upravo će vam tada stropni ventilatori biti itekako od koristi i ne bi bilo zgodno da ga uključite, a s njega počnu padati komadi prašine, lepršajući po cijeloj prostoriji.

image
Staklene i plastične dijelove moguće je brisati vlažnom krpom od mikrovlakana ili prati s blagim deterdžentom
Maxwell Ingham, Unsplash

Istina je da su lopatice stropnih ventilatora veliki skupljači prašine, pogotovo ako su nepravilnih tekstura. S obzirom na to da su i teže dostupne, samim time se i teže čiste. Trebat će vam stolac ili ljestve, krpa ili čistač prašine od mikrovlakana i stara jastučnica. Prije početka čišćenja isključite uređaj, pripremite zaštitne rukavice i, smatrate li da je potrebno, zaštitnu masku. Nakon što se popnete na stolac ili ljestve kako biste došli do ventilatora, starom jastučnicom kroz otvor obuhvatite cijelu lopaticu te krpom ili čistačem prašine od mikrovlakana u jednom potezu, pomičući i jastučnicu prema vanjskom dijelu lopatice, obrišite prašinu. Na taj se način prljavština, koja bi inače padala po podu i namještaju, skuplja u jastučnici. Postupak ponovite sa svakom lopaticom ventilatora. Na kraju, ako imate laka za namještaj, poprskajte vrh svake lopatice kako biste ublažili daljnje skupljanje prašine.

image
Shutterstock

SKIDANJE

Čišćenje lustera, pak, ovisi o njihovu obliku, materijalu i tome koliko je površina prljava. Ako se koristi voda, treba oprezno rukovati kako ne bi nastao kratki spoj. Prije samog čišćenja potrebno je ugasiti svjetlo, pričekati da se žarulje ohlade te pripremiti ljestve, masku, rukavice... Ako je riječ o manjem lusteru, može se primijeniti metoda za čišćenje stropnog ventilatora s krpom od mikrovlakana i starom jastučnicom. Ako je riječ o velikom ili teškom lusteru neobičnog oblika s velikim brojem dodatnih elemenata predlaže se njegovo skidanje, spuštanje na tlo i rastavljanje. Pritom treba paziti na vijke i sve ostale mini-dijelove koji se lako gube.

image
Shutterstock

Staklene i plastične dijelove moguće je brisati vlažnom krpom od mikrovlakana ili prati s blagim deterdžentom, dok se prljavština s plastičnih i metalnih dijelove ponekad može i usisati s nastavkom koji ima četku. Papirnata sjenila mogu se brisati, primjerice, kistom. Sjenila od tkanine trebala bi se kratko namakati u vodi s deterdžentom koji se koristi za pranje posuđa, nakon čega se ispiru i suše. Također, u trgovinama postoje i razna sredstva za pranje rasvjetnih tijela, no svakako treba obratiti pažnju za koju su materijal namijenjeni. Tu i sprejevi koji omogućuju odbijanje prašine pa samim time odgađaju ponovno čišćenje.

image
Unsplash
Filmreal Studio

SVI PLUSEVI VENTILATORA NA STROPU

Povoljniji su od klime i stvaraju ugodan povjetarac

Stropni ventilatori odlična su zamjena klima-uređajima. Imaju brojne prednosti te se sve više instaliraju u domove. Prije svega, povoljniji su i troše manje struje od klime. Rade na način da usmjeravaju zrak prema dolje, stvarajući osjećaj blagog povjetarca. Čak se smatraju učinkovitijima od klasičnih ventilatora jer omogućuju bolju cirkulaciju zraka. Također, kod njih nema kabela koje djeca ili kućni ljubimci mogu dirati. Pojedini modeli imaju ugrađena svjetla, a dolaze i s daljinskim upravljačima.Nakon čišćenja, odnosno prije ponovnog uključivanja stropnog ventilatora svakako provjerite je li postavljen u ispravnom smjeru. Naime, stropni bi se ventilatori ljeti trebali kretati u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, a zimi u smjeru kazaljke na satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 21:54