SAVJETI DIZAJNERA

Kako organizirati dvije sobe za dvije sestre različitih godina, želja i potreba

 

Darko Mihalić

Dizajnerica Mirjana Mikulec pokazala nam je kako je u jednom domu osmislila sobe za dvije sestre, djevojčice različitih godina. Ispričala nam je što je bio glavni cilj, čime se vodila prilikom uređenja i koje akcije je poduzela da ostvari zamišljeno

www.mirjanamikulec.com

Jednostavan prostor za djevojčicu

Soba je namijenjena djevojčici nižih razreda osnovne škole, a zahtjev roditelja je bio da to bude jednostavna prostorija, koja neće biti zagušena s previše detalja i glomaznih komada namještaja te da budu zadovoljene sve funkcije. Riječ je o relativno maloj prostoriji od 8,5 četvornih metara koja se nalazi u novogradnji, pa su napravljene tek neke preinake, i to tijekom gradnje jer je izvođač nudio tu mogućnost.

Promijenjene su pozicije vrata i kreveta kako bi se stvorili novi sadržaji, a u skladu s tim i pozicija klima-uređaja te prilagodba instalacija novom rasporedu. Naime, početno stanje nije pružalo prostor za igru i vježbanje gitare, a usto je prostor uz krevet bio preuzak i dijelom uguran u usku nišu. Idejnim rješenjem predloženo je da se vrata premjeste na drugi zid gdje je bio krevet, a krevet je došao na mjesto predviđeno za ormar te je dignut u visinu. Garderobni ormar sada je odmah nasuprot ulaznih vrata.

Ovim konceptom stvorio se dodatni prostor za igru te vježbanje gitare koju mlada vlasnica sobe svira. Ovaj uvučeni prostor pruža intimu, ali visinom omogućava nesmetano kretanje. Da su krevet i stol ostali na prvotnim pozicijama, imali bismo mali prolaz između njih, nedovoljno velik za igru i druženje. Tako sada soba ima sve potrebne sadržaje: za spavanje, igranje, učenje i pisanje zadaće, vježbanje gitare te garderobni prostor.

Darko Mihalić

S obzirom na površinu prostorije, odabrana je bijela boja kao temeljna, a dodatak ružičaste bio je odabir male vlasnice. Ona je, s dodatkom drvenih površina, utoplila prostor i unijela nježnost. Zahvaljujući bijeloj boji osnovnih elemenata, kompletan dizajn prostorije u potpunosti se može mijenjati detaljima kada za to dođe vrijeme i tako prostorija može rasti s djetetom.

Darko Mihalić

Namještaj je rađen po mjeri, uključujući i ljestve koje vode do kreveta, a zanimljive kubus police, kombinacija zatvorenih i otvorenih dijelova, pridonijele su, osim osiguravanja mjesta za odlaganje, i stilskoj upečatljivosti sobe.

Darko Mihalić

Mjesto po želji tinejdžerice

Soba je površine gotovo 12 četvornih metara i namijenjena tinejdžerici, srednjoškolki. U uređenju smo se više nego u prvoj dječjoj sobi vodili željama mlade stanarke. Bilo je bitno zadovoljiti osnovne funkcije - prostor za učenje, spavanje i opuštanje, ali i njezine interese i želje.

Tijekom gradnje promijenjen je prijedlog ormara u sobi, koji je bio prevelik i prostirao se dužinom cijelog zida. On je sada, idejnim rješenjem, stavljen odmah preko puta ulaznih vrata, a zid je oslobođen i prostor je znatno prozračniji i prohodniji.

Ormar duž cijelog zida posve bi zagušio prostor i sugerirao dojam uskoće. Sada je na toj strani prostorije mali kutak za opuštanje s udobnim naslonjačem, a prostorija djeluje otvorenije. Na ormare nasuprot ulaza stavljene su staklene fronte kako bi se stvorila iluzija prostornosti i dubine, a prostor za pohranu nastavlja se i na strani na kojoj je krevet. Uski ormari iznad kreveta rezultirali su efektom niše u koju je uronilo tapecirano uzglavlje.

Darko Mihalić

Osim bijele boje, za fronte ormara je korištena i tamnoplava. Akcenti u toploj žutoj nijansi podigli su prostor i učinili kontrapunkt mirnoći plave. Poseban naglasak u sobi je stavljen na zidne obloge - kombinaciju štukatura i tapeta sa zanimljivim motivom i bojama koje se povezuju s ostatkom prostora.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 17:23