Ima lijeka

Kako ostati hladan noću, čak i kada vaše tijelo grije kao pećica. Ne morate se tuširati hladnom vodom

 DIEGO_CERVO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ako ste svoje posljednje mokro jutro proveli pitajući se kako se rashladiti noću, na pravom ste mjestu

Borba vrućih spavača je stvarna. Popnete se u krevet i utonete u san s glavom maženom hladnom stranom jastuka. A onda vas usred noći probudi najgora noćna mora - praktički se utapate u znojnim plahtama. No, ne brinite ima lijeka.

Naime, vaša posteljina, piće, pa čak i temperatura vode prilikom tuširanja mogu igrati važnu ulogu - ali ne kako ste mislili. U ovom članku razbijamo uvriježene mitove kako bismo vam pomogli da lakše zaspite.

Mit: Cijelo tijelo treba ohladiti

Hlađenje samo glave može učinkovito smanjiti temperaturu vašeg cijelog tijela, a spavanje na jastuku od bambusovih vlakana posebno može pomoći spavačima koji su skloni pregrijavanju.

Mit: Trebate se tuširati samo hladnom vodom

Suprotno uvriježenom mišljenju, topli tuš ili kupka izvrstan su način da se rashladite. Naravno, hladna voda bi mogla djelovati osvježavajuće prije nego što legnete u krevet posebno za vrućeg dana, ali stimulira više nego opušta, pa može otežati da utonete u san. Nakon što izađete iz tuša, vaše tijelo će se prirodno početi hladiti.

image
JA‘CRISPY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mit: Memorijska pjena se uvijek pregrijava

Vjerojatno ste čuli da madraci od memorijske pjene zadržavaju toplinu, ali nisu sve memorijske pjene jednako napravljene. Da, one su gušće od tradicionalnih madraca na spiralu i imaju manju cirkulaciju - dakle, više temperature za spavače - ali pravi materijali mogu omogućiti optimalan protok zraka. Potražite madrac s vlaknima koja reguliraju temperaturu ili imaju sloj gela za hlađenje.

Mit: Biti vruć spavač je prirodno

Svatko ima različitu osnovnu tjelesnu temperaturu, ali to ne znači da ćete nužno biti topli spavači cijeli život. Temperatura u vašoj sobi, jedenje neposredno prije spavanja, pijenje alkohola ili kofeina kasno tijekom dana, pa čak i hormonske fluktuacije mogu dovesti do neugodno toplih i nemirnih noći.

image
IHAB/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mit: Štitnici za madrace nisu bitni

Nije bitan samo vaš madrac. Podnožje vaše posteljine također je dobar način da svaki sloj vaše postelje bude hladan kao ‘druga strana jastuka‘. Preporučuje se korištenje štitnika napravljenog od Tencel vlakana, koji odvode višak vlage, što dovodi do općenito ugodnijeg sna.

Mit: Ventilator snižava temperaturu vašeg prostora

Ako ne koristite klima uređaj, preporučuje se da otvorite prozor i koristite ventilator za cirkulaciju zraka u prostoru. Iako to neće sniziti temperaturu u prostoriji, može stvoriti osjećaj hlađenja. Ako koristite stropni, pazite da ide u smjeru suprotnom od kazaljke na satu za optimalan učinak.

image
ITCHYSAN/GETTY IMAGES

Mit: Svilenkaste plahte uvijek hlade

Satenska posteljina ili plahte od mikrovlakana samo prividno nude hladniji noćni odmor, ali najbolje je držati se klasike. Pamučne pidžame i plahte najbolje propuštaju zrak i mogu vam pomoći da se rashladimo noću, baš kao i plahte izrađene od prirodnih materijala poput bambusa, konoplje i lana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 22:12