7 provjereno odličnih načina

Kako podesiti kućanske aparate da manje troše? Trik s hladnjakom će vas oduševiti!

 /SHUTTERSTOCK

U vrijeme ovakvih, skoro nevjerojatnih poskupljenja, svaka ušteda, pa makar se radilo i o nekoliko centi, je dobrodošla, osobito ako od vas ne traži pretjerani dodatni angažman. Dok se svaki kW zbraja mali trikovi ne samo da će uštedjeti novac nego i produljiti vijek vaših uređaja. zapravo je važno podesiti kućanske aparate da manje troše, a evo i kako.

1. Hladnjak

Riječ je o aparatu koji troši puno više električne energije od ostaluh kućanskih aparata. Pometite i usišite dno i stražnju stranu hladnjaka. Provjerite je li brtva na vratima hladnjak dobro prijanja i to tako da umetnete komad papira - ako ne padne, dobra je brtva. Na kraju, postavite hladnjak na što hladnije mjesto u kuhinji (ne pokraj pećnice i bojlera) i ne izlažite ga sunčevom zračenju jer svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do 6 posto.

image
/SAMSUNG

2. Rasvjeta

Ona troši i do 10 posto električne enregije. Preporuča se maksimalno iskoristiti dnevno svjetlo. Obične žarulje zamijenite sa štednim žaruljama jer one troše do 6 puta manje električne energije.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX/

3. Perilica rublja

Prebacite s 40 stupnjeva na 30 stupnjeva i to će vam već uštediti 38 % energije godišnje. Ako spustite na 20 stupnjeva, uštedit će 62 % energije godišnje.

image
GOLIBTOLIBOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Perilica posuđa

Pričekajte dok se stroj ne napuni i tek ga onda pokrenite. Ako to ne učinite, gubite pola energije. Isto tako, korištenje Eco postavke može uštedjeti čak 20 % potrošnje energije po pranju.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Zamrzivač

Morate ga odmrzavati redovno. Ako uklonite led svako malo to će održati temperaturu niskom i motor neće morati toliko raditi. Ušteda zagarantirana.

image
PEXELS/

6. Pećnica

Preporuča se isključiti pećnicu prije nego što je jelo gotovo tj. ostavite ga da se kuha na toplini koja se već stvorila. Isto tako, trebate pećnicu redovno čistiti kako se ne bi trošila dodatna energija na zagrijavanje.

image
UNSPLASH/

7.Kuhalo za vodu

Ako ga napunite s više vode nego što trebate, bacate si novac. Morate redovno i uklanjati kamenac kako bi grijači grijali vodu dobro/bolje.

image
LESNINA/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:13