JEDNOSTAVNO JE

Kako pravilno očistiti vreću za spavanje nakon ljeta? Slijedite ove savjete

 ANATOLIY_GLEB/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Bilo da je vaša vreća od perja ili sintetička, pametno je održavati je čistom, suhom i zaštićenom dok kampirate

Dulje će trajati i učinkovitije vas štititi. To se posebno odnosi na vreće punjene perjem, ali i sintetičke vreće također mogu imati koristi od sljedećih savjeta.

Spavajte u čistoj odjeći.

Čak i kada ste potpuno iscrpljeni, izbjegavajte ulaziti u vreću noseći istu odjeću u kojoj ste planinarili. S vremenom, tjelesna ulja, znoj i prljavština mogu vašoj vreći za spavanje oduzeti njezinu izolacijsku moć. Presvucite se u čisto dugo donje rublje i čarape za spavanje. Ako je vani toplo, nosite barem čistu majicu i donje rublje. Pletena kapa ili čista marama spriječit će masnu kosu na kapuljači vreće. Krema za sunčanje s vašeg lica i vrata može se upiti u vreću, stoga je operite ili obrišite prije spavanja.

Također, promijenite odjeću u kojoj ste kuhali—posebno ako ste u divljoj prirodi. Ne želite da vaša vreća za spavanje upije mirise kuhanja, privlačeći pažnju divljih životinja, poput medvjeda.

image
BIRGITKORBER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Razmislite o korištenju podloge za vreću.

Podstave mogu biti pamuk, svila, vuna ili poliester i prilično su lagane, a održavaju vašu vreću za spavanje čistom jer djeluju kao barijera između vaše kože i vreće. Osim toga, dodatno griju vašu vreću. Na kraju svakog putovanja jednostavno operite podstavu i spremni ste.

Zaštitite vreću od tla.

Ako planirate spavati vani pod zvijezdama, prvo stavite podlogu na tlo. Neke vreće s donje strane imaju izdržljivu vodootpornu tkaninu, ali i tu je potrebna zaštita od oštrih podloga i smole crnogorice.

Budite oprezni u pogledu posuđivanja vreće.

Prijatelji će možda htjeti posuditi vašu omiljenu vreću za spavanje, ali hoće li mu se svidjeti kao vama? Postavite neka pravila, pokažite im kako rade patentni zatvarači i uzice i zamolite ih da koriste podstavu.

Budite strpljivi s patentnim zatvaračima.

Uobičajena frustracija je korištenje dvosmjernog zatvarača; ponekad može zapeti ili se raspasti. Upoznajte patentni zatvarač svoje vreće kod kuće i vježbajte ga koristiti, tako da kada dođe vrijeme za zakopčavanje u mračnom šatoru, nećete uzrokovati trganje tkanine.

image
MILAN2099/GETTY IMAGES

Svaki dan prozračite vreću za spavanje.

Čak i ako morate čekati do podneva da to učinite, okrenite ju naopako kako biste osušili svu vlagu. Ne ostavljajte vreću na izravnoj sunčevoj svjetlosti predugo jer UV svjetlost polako razgrađuje tkaninu. Ali ako vam se vreća jako smoči, možda ćete je morati provjetravati nekoliko sati. Svakako ju prozračite čim se vratite kući s kampiranja.

Dok ste na stazi tijekom izleta s ruksakom ili dok se vozite do odredišta za kampiranje, vjerojatno ćete svoju vreću za spavanje nositi kompaktno pospremljenu u torbi. Dolaze u različitim veličinama, a postoje i kompresijske navlake za vreće za spavanje i vodootporne vreće.

image
Использую только собственные сни/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kompresijske navlake za vreće za spavanje štede prostor u vašem ruksaku; stavite vreću za spavanje unutra, a zatim upotrijebite ugrađene trake da je još više stisnete. Izbjegavajte držati vreću stisnutu dulje vrijeme jer može promijeniti izgled vreće.

Vodootporne vreće izvrsne su za ruksak ako pada kiša, pogotovo ako vreću nosite s vanjske strane ruksaka. Ili možete obložiti vreću (ili cijeli ruksak) plastičnom vrećom za smeće i zatim u nju strpati vreću za spavanje. Mokra vreća je žalostan prizor i neće vas ugrijati. Sintetička vreća grije čak i kada je vlažna.

Vaša briga o vreći ovisit će o tome je li vreća punjena perjem ili je sintetika. Perje zahtijeva više vremena i pažnje, zbog čega mnogi kamperi radije traže profesionalnu pomoć za čišćenje. Ali uz malo razmišljanja, možete to učiniti sami.

Čišćenje vreće na licu mjesta

Ponekad sve što vašoj vreći treba je malo TLC-a (tender, loving and care) nježnosti, brige i ljubavi, a ne potpuno kupanje. Budući da pranje vreće za spavanje ubrzava habanja, čišćenje na licu mjesta vaša je prva linija obrane.

Napravite pastu od malo sapuna i vode koji nije deterdžent i četkicom za zube nježno očistite ljusku. Usredotočite se na kapuljaču i ovratnik gdje se nakuplja masnoća kose i kože. Držeći tkaninu dalje od izolacije, možete oprati i isprati područje bez močenja unutarnjeg punjenja. Može proći mnogo godina prije nego što je treba potpuno oprati.

Pranje vreće za spavanje

Ako je vaša vreća za spavanje potamnjela od prljavštine ili još gore - izgubila paperjasto punjenje - tada je vrijeme da je dobro operete. Nakupljanje tjelesnih ulja i prljavštine s vremenom će migrirati u punjenje (i paperje i sintetiku) i početi ugrožavati toplinu vaše vreće.

Možete ju prati ručno u kadi, što može biti vrlo naporno, u stroju za pranje rublja ili prepustiti profesionalcima da obave posao za vas.

Pogledajte video!

Koliko često trebam prati vreću za spavanje?

Nema potrebe prati vreću nakon svakog putovanja, ali dobro ju je oprati barem jednom godišnje. Ako svoju vreću koristite češće, možda biste je trebali prati više nego jednom godišnje. Dobar trenutak za pranje je prije nego što je spremite na kraj sezone ili na dulje vremensko razdoblje. Ulja za tijelo i drugi masni ostaci ostat će na tkaninama i vlaknima ako se vreća spakira bez prethodnog dobrog pranja.

Opći savjeti za čišćenje:

Izbjegavajte kemijsko čišćenje: industrijska otapala koja se koriste u kemijskom čišćenju su oštra i mogu skinuti prirodna ulja s paperja (ulja koja pomažu da paperje zadrži svoju debljinu).

Držite svoju vreću čistom u kampu: Vaša vreća za spavanje može trajati dulje i ostati čišća ako se o njoj brinete i dok ste u kampu. Spriječite nakupljanje prljavštine korištenjem podstave za vreću, spavanjem u čistoj odjeći i prozračivanjem vreće da se osuši kad god postane vlažna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:03