BLAGDANSKI STOL

Kako pravilno postaviti stol

Doznajte kako se stol postavlja svakodnevno i za posebne prigode

Ne znamo kako vi, ali nama se tu i tamo dogodi (u žurbi) da se zbunimo pri postavljanju stola. No, čestim se postavljanjem vrlo lagano može pronaći vlastiti model pa ćete ući u rutinu koju više nikad nećete zaboraviti jednom kad je svladate. Bez obzira na to slažete li se ili ne, mi mislimo da ovaj članak može biti sasvim koristan i da može pomoći mnogima da više ne griješe i da nauče postaviti stol za večeru koji pritom treba izgledati dobro i organizirano. U nastavku pogledajte kako se postavlja stol svakodnevno, a kako u posebnim prigodama…

Vremenske oznake (sati) bi vam trebale pomoći da točno odredite pozicije predmeta na stolu.

1. Ležerno postavljanje

Ovako se svakodnevno postavlja stol i slijedi samo nekoliko jednostavnih pravila

Tanjur – na sredini

Vilica – s lijeve strane na 9:00

Nož i žlica – na desnoj strani na 3:00 s time da nož treba biti okrenut s unutarnje strane (oštrica treba biti okrenuta prema tanjuru)

Čaša/e – na gornjoj desnoj strani na 1:00

Ubrus ili salveta – ispod vilica, iako se možete poigrati ubrusom i staviti ga na tanjur ili pokraj vilice

2. Elegantno postavljanje


Temelji se na postavkama ležernog postavljanja stola, a prati smjer koji ste započeli s vanjske strane i kreće se prema unutra (prema tanjuru) tijekom obroka.

Tanjuri – u sredini s najmanjim složenim na vrhu. Na ovaj način svaki korišteni tanjur možete ukloniti, a ostaju vam čisti. Tanjur za kruh postavlja se na vrh lijevo (na 10:00) s nožem ili vilicom koja stoji na njemu.

Pribor za jelo – vilice na lijevu stranu (na 9:00) s time da najmanja dolazi s vanjske strane (za salatu), a zatim vilica za glavno jelo (ribu, meso ..). Nož se postavlja na desnu stranu sa žlicama (na 3:00), s time da prvo s vanjske strane dolazi žlica za juhu, a potom žlica za voće.

Ako postoji desert, desertna žlica i vilica se postavljaju na vrh (na 12:00).

Čaše – za crveno ili bijelo vino (ili oboje) su smještene na gornjoj desnoj strani (na 1:00) s vodom. Obično se na gornjoj desnoj strani postavljaju čaše za vodu i vino, ali svojim gostima možete pružiti više mogućnosti, ako želite, a zatim uklonite ono što ne koriste.

Ubrus – iako možda poželite postaviti ubrus ispod vilice s lijeve strane, ispravno je zapravo da je on na tanjuru. Bilo kako bilo, samo nemojte staviti salvetu u čašu za vino i pokušajte od nje napraviti labuda.

Detaljan vodič kroz pravo blagdansko postavljanje i ukrašavanje stola potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:45