IZAZIVAJU ALERGIJE

Kako prepoznati imate li grinje u madracu i riješiti ih se zauvijek

 /SHUTTERSTOCK

Grinje su posvuda u našim domovima, ali u najvećim su koncentracijama na površinama koje zadržavaju prašinu, poput madraca, koji se ne mogu redovito prati. One su paučnjaci mikroskopske veličine i hrane se mrtvim stanicama ljudske kože koje neprestano odbacujemo. Za razliku od ušiju ili stjenica, one nisu paraziti koji grizu, bodu ili buše našu kožu. Ipak, grinje mogu poremetiti san te uzrokovati alergije i nelagodu.

image
/SHUTTERSTOCK

Iako su grinje mikroskopske, postoje načini da saznate spavaju li vama u krevetu. Tu su ako pronađete sitne crne ili smeđe točkice na madracu i imate osjećaj svrbeža kože dok ste u krevetu, Također, ako osjećate simptome alergije tijekom spavanja, kao što su suzne oči, curenje nosa, kihanje, grlobolja, kašalj ili problemi s disanjem.

Što napraviti u tom slučaju? Prvo uklonite prekrivače, plahte, jastučnice, zaštitu za madrac i navlaku otpornu na prašinu s madraca. Kako biste ubili grinje, stavite posteljinu u sušilicu najmanje 15 minuta pritom koristeći najvišu postavku topline. Nakon što uništite grinje, operite posteljinu i navlake kao i inače u perilici za rublje.

Potom detaljno usisajte madrac. Ako ga imate, upotrijebite usisivač s visokoučinkovitim filtrom čestica zraka, crijevom i nastavkom četke za presvlake kako biste usisali cijelu površinu madraca. Ne zaboravite stranice i opruge te prašinu s okvira kreveta. Ako vaš madrac nije obložen specijalnom navlakom protiv grinja i patite od alergijskih reakcija, trebali biste ga usisati barem jednom mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 10:46