Energetska obnova zgrade

Kako provesti rekonstrukciju zgrade i odabrati izvođača radova

Energetska učinkovitost u zgradarstvu

Provedba energetske obnove višestambene zgrade pravi je izazov za sve sudionike tog složenog procesa. Kako bi se obnova nesmetano provodila u planiranim rokovima, potrebno ju je detaljno projektirati, isplanirati, redovito nadzirati te prilagođavati novonastalim situacijama tijekom provedbe.

Pismene ponude

– Izbor prikladnog materijala, kao i odabir kvalitetnih izvođača građevinskih radova ključni su za uspješnu provedbu obnove. Odabir najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg izvođača radova radi se po principu pismenih ponuda prikupljenih od najmanje tri potencijalna izvođača. Isto tako, traže se i ponude ovlaštenih nadzornih inženjera, vrlo važnih sudionika u obnovama zgrada, koji prate izvođenje radova – objašnjava Dražen Pomper, direktor zagrebačke tvrtke Monel, kojoj je glavna djelatnost upravljanje nekretninama. Monel je među prvima na zagrebačkom području započeo s energetskim obnovama pročelja, a jedna od njegovih građevina koja ovih dana kreće u energetsku obnovu višestambena je zgrada u zagrebačkoj Ulici Alexandera von Humboldta 6-8, koju smo već spominjali u našem ljetnom serijalu o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu. Na njoj će se obnavljati krov, pročelje te zona prema negrijanom podrumu. Dio stolarije na građevini već je izmijenjen, a dio će se izmijeniti u financijskoj režiji suvlasnika.

Razlike u cijenama

Arhitekt Bogomir Hrnčić, direktor tvrtke Studio A, stanuje u spomenutoj zgradi, a upravo je on sa svojim timom izradio projektnu dokumentaciju za njezinu obnovu. Također, njegova je tvrtka odabrana i za stručni nadzor izvođenja radova. – Suvlasnici u zgradi odlučili su se za ETICS sustav s kamenom vunom te silikonskim završnim slojem. To je skuplji, ali i bolji sustav jer omogućava zgradi da ‘diše’, a ujedno je sukladan novom pravilniku otpornosti na požar koji traži određeni stupanj negorivosti elemenata pročelja za takav tip zgrade, odnosno njezine visine – kaže Hrnčić i dodaje kako su im se na pozivni natječaj javila tri izvođača, svi s dobrim referencama. Ono što ga je pritom iznenadilo jest velika razlika u cijenama radova koju su isti tražili. – Nije nužno da će onaj tko traži najvišu cijenu za svoj rad uistinu i odraditi posao najbolje, ali treba biti skeptičan i prema najjeftinijim ponudama, s obzirom na to da se često događa da ponuda nije kompletna te da ‘iskrsnu’ novi, dodatni troškovi pa najjeftinija ponuda ne mora biti ujedno i najpovoljnija ponuda – kaže Hrnčić.

Kvaliteta i kvantiteta

Dodaje da mnogo ovisi o kvaliteti i opsegu opisa u troškovniku kojim treba obuhvatiti kvalitetu i kvantitetu radova i materijala, kao i kvalitetan tekst ugovora s rokovima izvođenja radova, rokovima plaćanja te obveze izvoditelja, kako kasnije ne bi dolazilo do nepredviđenih situacija. Zbog loših primjera obnova zgrada koje je vidio preporučuje da stanari angažiraju stručnu pomoć arhitektonskih tvrtki koje će im, osim pripreme projektne dokumentacije, pomoći i prilikom licitacije i odabira izvođača te tijekom nadzora izvođenja radova. – Štete koje nastaju zbog loše izvedenih radova su mnogostruko skuplje – naglašava i dodaje kako je najbolje odmah raskinuti ugovor ako je već na samim počecima primijećeno da izvođač neodgovorno izvodi radove. Što se tiče duljine trajanja obnove, kaže kako ona ovisi o obimu posla te vremenskim uvjetima.

Zadatak: racionalizirati

– Vremenske (ne)prilike imaju značajan utjecaj jer se radovi ne smiju izvoditi za vrijeme temperatura nižih od 5 °C, a u ljetnom periodu tijekom visokih temperatura i direktne insolacije. Sami izvođači, kao i nadzor trebaju dobro poznavati moderne materijale i njihovo ponašanje tijekom različitih vremenskih prilika te izvođenje i uvjete izvođenja prilagođavati zahtjevnim uvjetima radova – kaže i dodaje da se velika pažnja treba posvetiti i edukaciji stanara u obnovljenim zgradama jer se energetska učinkovitost ne postiže samo dodatnim građevinskim zahvatima, nego i ponašanjem svake obitelji. – Ako stanari ne znaju živjeti u novonastalim uvjetima, moguća je pojava gljivica i plijesni te djelomičan izostanak ušteda. Treba ih dobro upoznati s pravilnim načinom provjetravanja stanova, kao i mogućnostima uštede energije kroz racionalizaciju na grijanju, rasvjeti, količini potrošnje vode, uporabi električne energije – kaže Hrnčić. Upitali smo ga i koje će boje biti njihova fasada nakon obnove, s obzirom na to da se sustanari zasigurno često ne mogu dogovoriti oko toga.

– Još se nismo dogovorili oko boje, no ja sam uvijek za obnovu izvorne, prvotne boje zgrade, s obzirom na to da su je odredili autori, arhitekti koji su je odabirali s posebnom pažnjom, pazeći pritom da se njihovo djelo dobro uklapa u gradsko okruženje. U ovom slučaju radi se o autorskom radu arhitekta Mire Marasovića iz Arhitektonskog biroa Marasović iz 1956., koje je u slučaju projekta serije triju zgrada u Humboldtovoj minuciozno odabirao boje pročelja i stolarije te bi svako odstupanje od matrice bilo narušavanje izvornog oblikovanja – smatra. Vlado Čakarić, direktor obrta Žbuka građevinska radnja, specijaliziranog za izvođenje fasaderskih radova i radova unutarnjeg žbukanja, ističe pak na što treba pripaziti prilikom odabira izvođača radova na obnovi fasade. – Osnovni uvjet je da izvođač posjeduje važeću suglasnost Ministarstva graditeljstva za izvođenje fasadnih toplinskih sustava, oznake I.4 zidarski radovi, koja se izdaje na rok od pet godina i potrebno ju je obnavljati. Prije ugradnje potrebno je od izvođača zatražiti popis materijala koji će biti ugrađeni i provjeriti je li navedeni sustav ispitan i posjeduje li izjavu o sukladnosti. Poželjno je da izvođač radova posjeduje certifikat od proizvođača fasadnih materijala. Isto tako, potrebno je zatražiti referentnu listu od izvođača, a po mogućnosti i osobno pregledati neke od izvedenih fasada – objašnjava Čakarić.

Termografsko snimanje

Ako se određeni izvođači ne pridržavaju pravilnog izvođenja fasada, to se može vidjeti, kaže, ako izvođač ugrađuje materijale drugih proizvođača u sustav, gdje je potrebno ugraditi sve materijale od jednog proizvođača, što je preduvjet za dobivanje izjave o sukladnosti koju izdaje proizvođač materijala. – Kvalitetna izvedba detalja je jako bitna kako ne bi došlo do nepotrebnih gubitaka energije. Primjerice, samo mala pogreška pri brtvljenju fasade i vanjske stolarije može prouzročiti neželjene posljedice od prodora vlage u toplinsku izolaciju i, samim time, drastično smanjenje toplinske učinkovitosti, a da ne spominjemo štetu koja može nastati unutar objekta. Mišljenja smo da će u skoroj budućnosti za kvalitetno izoliranje objekta biti potrebno uključiti termografiste koji će nam svojim termografskim snimanjima omogućiti uvid u kritična mjesta gdje dolazi do većih gubitaka energije. Poželjno bi bilo i nakon izvedbe obaviti termografsko snimanje kako bi se vidjela kvaliteta energetske obnove zgrade u cjelini – kaže.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 06:00