Kako saditi u hladnom klijalištu?

Uz pomoć mini staklenika sadite na svom balkonu tijekom cijele godine

Pri uzgajanju salate treba obratiti pozornost na to da gotovo sve vrste brzo dozrijevaju, pogotovo ako je zemlja obogaćena humusom jer salata voli tlo bogato dušikom. Mnoge od njih prikladne su za višekratno rezanje pa ne treba uvijek uzgajati cijelu glavicu, nego se ona “šiša” po potrebi. Tu staru povrtnicu koja je bila sastavni dio jelovnika starih Egipćana najbolje je konzumirati što svježiju jer je osjetljiva na gubitak dragocjenih vitamina i minerala koje počinje kontinuirano gubiti čim se ubere. A uz pomoć mini staklenika taj lisnati zeleni zalogaj može nam biti nadohvat ruke tijekom cijele godine.

1 Obložite unutrašnjost sanduka

Prije stavljanja zemlje treba jutom i najlonom obložiti unutrašnjost sanduka da bi se drvena građa zaštitila od truljenja, ali i spriječilo prosipanje zemlje po balkonu. Zaštitni materijal može se za konstrukciju pričvrstiti klamericom za tapetiranje.

2 Stavite materijal za drenažu

Uvijek najprije treba staviti debeli sloj materijala za drenažu, primjerice grančice ili krhotine glinenih posuda. Za klijalište iskoristite kvalitetnu vrtnu zemlju ili kompost te gnojivo koje će se lagano umiješati u površinski sloj zemlje.

3 Posadite biljke

Na kraju smo posadili sadnice salate tradicionalne sorte iz našeg podneblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:23