Najbolji način

Kako se jednom zauvijek učinkovito riješiti vlage i plijesni

 /SHUTTERSTOCK

Kako temperature padaju, mnoga kućanstva će primijetiti da se kapljice vode počinju pojavljivati na prozorima. To je kondenzacija - i može biti pravi problem.

Ove kapljice vode na prozorima vidljive u hladnijim mjesecima, nastaju kada držite zatvorene prozore kako bi spriječili izlazak topline. Ali kako nema kamo pobjeći, ovaj topli zrak se pretvara u vodu kada je u kontaktu s hladnom površinom prozora i ako se zanemari, može stvoriti vlažne uvjete u kojima nastaje plijesan.

Kontrolirajte vlažnost zraka u prostorijama

Da bi se “trajno smanjila, pa čak i eliminirala kondenzacija” u kući, nužno je smanjiti količinu vodene pare u zraku tako da relativna vlažnost zraka u prostorijama bude unutar normalnog raspona, između 30 i 50 posto. To možete učiniti kupnjom odvlaživača jer on izvlači svu vlagu iz zraka.

Voda iz zraka kondenzira se na zavojnici i kaplje u kantu za prikupljanje na dnu jedinice. Prikupljena voda naziva se "siva voda" i možete ju izliti u sudoper ili koristiti za zalijevanje biljaka. Mogli biste se iznenaditi koliko se brzo napuni kanta za sakupljanje s vodom koja bi se inače taložila na prozorima.

Ne mora to biti skupi električni odvlaživač, mnoge trgovine prodaju jeftinije alternative koje se jednostavno mogu staviti na prozorsku dasku i obavljaju kvalitetno posao.

Ne zaboravite prozračiti prostorije

Provjetravanje prostorija u domu jedna je od najjednostavnijih i najučinkovitijih radnji koje se mogu učiniti da se trajno riješite kondenzacije. Bez obzira na godišnje doba, ne zaboravite provjetravati prostorije barem dva puta dnevno, po 10 do 15 minuta.

Očistite prozore tijekom hladnog vremena

Još jedan aspekt o kojem bi trebali razmisliti "kako bi se trajno riješili kondenzacije" u domu je čišćenje i održavanje prozora, osobito po hladnom vremenu.

Preporučuje se redovito pranje prozora izvana posebnom otopinom za pranje prozora ili vrućom vodom i bijelim octom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 16:13