GROZNA SITUACIJA

Kako se riješiti crva u smrdljivoj kanti za biootpad?

 /SHUTTERSTOCK

Iako je odvajanje i razvrstavanje otpada u kućanstvu od iznimne važnosti, stanari mnogih zagrebačkih naselja, posebice onih u kojima su pretežno obiteljske kuće, žale se na neugodne mirise koji se šire iz njihovih kanti za biootpad, posebice u ljetnom periodu.

Situacija se pogoršava ukoliko se otpad ne odvozi redovno prema rasporedu, a kante napunjene ostacima sirove hrane i zelenog biootpada, koji se na visokim temperaturama brže raspadaju, čekaju na ulicama ili dvorištima još danima, privlačeći razne bube i insekte. Napokon, jednom kad radnici zagrebačke Čistoće isprazne kante za biootpad, nepodnošljiv smrad preuzme cijelo naselje. Štoviše, po ulicama se mogu vidjeti masni ostaci i otpad koji je ispao prilikom pražnjenja kanti, što također privlači životinje. U takvu situaciju uvjerili smo se i sami na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje se odvoz vrši subotama poslijepodne, baš u vrijeme kad mnogi odmaraju na dvorištima ili odlaze s djecom u parkiće, na osnovnoškolska igrališta...

Osim samog odvoza, vrši se i pranje kanti, iako vrlo rijetko. Ukoliko radnici nakon odvoza otpada ostave kante odklopljenima, znači da će se isti dan i oprati, u suprotnom je na vlasnicima obiteljskih kuća da ih redovno čiste ne bi li spriječili širenje neugodnih mirisa i eventualnu pojavu nametnika poput crva, muha...

Ukoliko je nakon odvoza otpada na dnu kante ostalo još ostataka, ispraznite ju, stavite na bok i operite unutarnje stijenke visokotlačnim čistaćem. Ukoliko ga nemate, poslužit će i mlaz iz vrtnog crijeva, no tada ćete se morati osloniti više na ručno čišćenje. Za temeljito čišćenje možete koristiti tvrdu četku i ekološki prihvatljivo sredstvo za čišćenje. Nakon ispiranja čistom vodom kantu prislonite uz ogradu ili zid kuće kako bi se posušila.

image
RANKO SUVAR/CROPIX

Često se podcjenjuje utjecaj lokacije kante na razvoj neugodnih mirisa. Tamna plastika brže se zagrijava na osunčanom mjestu, što potiče procese truljenja i raspadanja. Prikladnije bi bilo što sjenovitije i hladnije mjesto s prirodnom cirkulacijom zraka.

Nekoliko je učinkovitih prirodnih ljekova koji će neutralizirati neugodne mirise. Primjerice, otopina octene kiseline može se pomiješati s vodom u omjeru 1:10 te uliti u bočicu s raspršivačem te pošpricati unutrašnjost i rub kante kako bi se uklonile sve preostale bakterije. Može se koristiti i limunska kiselina, kao i vapno.

Budući da su kante za smeće optimalno mjesto muhama za polaganje jaja, moguća je i pojava crvi. Preventivno možete postaviti zamku za muhe u blizini kako biste ih odvratili do kante za otpad ili na samu kantu postaviti posebnu gumenu brtvu na poklopac. Spomenimo da su se u Zagrebu, primjerice, počele postavljati nove kante s metalnim zatvaračem koji se zarije u gumenu brtvu i tako začepi poklopac.

Ukoliko je kanta već zaražena crvima, poprskajte ih mješavinom vode i octa, a možete dodati i malo soli. Nakon nekoliko minuta uklonite mrtve ličinke. Još jedan "uradi sam" pripravak odnosi se na dodavanje jedne žlice papra u zakuhanu vodu. Ohlađenu smjesu ulijte u bočicu s raspršivačem te poprskajte oboljena mjesta. Kažu da se "paprena vodica" ne bori samo protiv crva, već ima i dezinfekcijski učinak.

Također, učinkovito sredstvo protiv crva je i živo vapno, ali ako ga koristite nosite zaštitnu odjeću i rukavice. Nanesite malu količinu proizvoda na zahvaćeno područje i vidjet ćete da se crvi suše. Alternativno, možete koristiti limetu, sol ili pijesak za mačke. Iako bi neke kemikalije bile najučinkovitije, preporuka je da se ne koriste kako se njihovi sastojci ne bi izlili iz kante i nakupljali u tlu, sporo se razgrađujući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 06:17