Top-pravila

Kako si olakšati rad od kuće? Olakšajte život sebi i ukućanima uz ova zlatna pravila

 GETTY IMAGES
Arhitektica Tamara Relić, asistentica u Kabinetu za stambene zgrade Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Stvorite rutinu - svaki put treba raditi na istome mjestu, simulirati rad na ranijem radnom mjestu. Istraživanje koje je provela F. Hollis 2007. godine na temu rada od kuće pokazalo je da je dijelu ljudi potrebno čak obući se i obuti cipele da bi se mogli posvetiti radu. Također je važno odrediti si radno vrijeme i držati ga se. Ovisi, naravno o poslu, ali radno vrijeme više nije nužno od 9 do 17 sati, no svejedno ga je potrebno planirati unaprijed kako se posao ne bi odrađivao tijekom cijeloga dana. Fleksibilno radno vrijeme je velika prednost rada od kuće, ali treba ga svjesno kontrolirati.

Uredite radni prostor - uložite u kvalitetnu radnu stolicu, docking station za laptop i slično. Ljudima koji već dulji period rade od kuće trebali bi, ako je to moguće, poslodavci omogućiti kvalitetan namještaj i dodatke za rad. Ako stan to omogućava, treba raditi za radnim stolom. Najbolje ga je orijentirati tako da se pruža pregled nad prostorijom u kojoj je smješten, te da je minimizirana mogućnost prolaska ukućana iza leđa.

Osvjetljenje i provjetravanje - prostor u kojemu radimo trebao bi biti kvalitetno osvijetljen i prirodno provjetravan. Pozicionirajte radni stol uz prozor, ako prostor to dopušta, tako da svjetlost dolazi bočno prema stolu. Ako postoji mogućnost izdvojene radne sobe u njoj, svoje radno mjesto pozicionirajte tako da istovremeno omogućava pogled kroz prozor i pogled prema vratima. Takva pozicija će pozitivno utjecati na koncentraciju i produktivnost rada.

Iskoristite nekorišteni prostor - razmislite postoji li u vašoj zgradi dodatni zajednički prostor koji nije trenutačno u funkciji, a s minimalnim ulaganjima bi mogao biti radni prostor. Mnoge zgrade imaju prostorije na tavanu zgrade koje su bile namijenjene zajedničkom vešeraju s izlaskom na terasu, a više nisu u toj funkciji. U dogovoru sa sustanarima one se mogu prenamijeniti u radni prostor koji bi svi suvlasnici mogli koristiti po potrebi i dogovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:13