BUDITE U TIJEKU

Kako smanjiti troškove u kućanstvu? Napravite ovih par stvari i uštedite na režijama već danas!

 SHUTTERSTOCK
Kako manjim i većim ulaganjima u kućanstvu znatno smanjiti troškove u stanu ili kući? Evo kako!

Proživljavate napadaj panike? Logično, stigao je račun za plin i upravo ste postali svjesni da uz ostale režije morate platiti još dvije tisuće kuna (koje nemate) za grijanje i toplu vodu. Što god napravili, vaša potrošnja plina bit će tolika kolika jest, ali uz cjelogodišnje praćenje stanja brojila nećete se dovesti u bezizlaznu situaciju. Budući da gotovo 80 posto potrošnje energije u domaćinstvu otpada na grijanje i vodu, već i mali koraci i nešto više pažnje mogu učiniti razliku. Naravno, uz nešto veća ulaganja postići ćete dugoročno i značajnije uštede, ali njih treba pomno isplanirati.

Upravo zato donosimo pravila i savjete na koji način bi se trebalo pristupiti potrošnji i u konačnici uštedjeti ili barem olašati mjesečna opterećenja režijama.

image
SHUTTERSTOCK

Prosječna četveročlana obitelj dnevno potroši više od 1000 litara vode. Stoga, prije svega, popravite slavine i vodokotliće i zaustavite nepotrebno istjecanje vode.

Iako su zimska jutra uglavnom siva i tmurna, priroda nas ipak zna počastiti i pokojim sunčanim danom. Tada podignite rolete, razmaknite zavjese i omogućite suncu da učini svoje. Iako zubato, i zimsko sunce grije!

Noću, kada se temperatura spusti i do 10 stupnjeva, rolete i zavjese koristite kako biste toplinu zadržali u prostorijama - tako je gubitak topline moguće smanjiti za čak za 10 posto.

Dobra izolacija smanjuje cijenu potrošene energije, plina i struje.

image
JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA

Ponekad je dovoljno samo promijeniti navike: odjenite se sukladno sezoni - zaista nije nužno usred zime po kući hodati u kratkim rukavima. Zavolite i tople čarape!

Ako kupujete nekretninu pazite na orijentaciju (izbjegavajte hladniji sjever) izolaciju i kvalitetu prozora i vrata. Tako možete uštedjeti na grijanju.

Ako je vaš odabir centralno grijanje, pokušajte osigurati ujednačenu toplinu radijatora u svim prostorijama. Odzračite ih kako biste iz cijevi ispustili zrak i ne zaboravite da je sustav centralnog grijanja potrebno servisirati jednom godišnje.

Ako ne boravite u svim prostorijama stana ili kuće, nemojte ih grijati, a njihova vrata zatvorite.

I spuštanje temperature u stanu za samo jedan stupanj već će učiniti razliku. Tako možete uštedjeti do 8 posto energije za grijanje.

Iako imate stan u novoj nekretnini, dogovorite se sa suvlasnicima da ne plaćate minimalnu pričuvu jer ćete prije ili kasnije doći u situaciju da će vam trebati sredstva s računa koja nećete imati. I ovo je oblik štednje.

Obogatite svoj interijer toplim jastucima i dekicama - gledanje omiljenog filma učinit će toplijim i ugodnijim.

image
WIENER WOHNSINN/LIVING4MEDIA

Računalo uvijek isključite kada ga ne koristite, a ako ga ipak morate ostaviti uključenog, ugasite monitor koji troši više od 50 posto energije čitavog sustava.

Ako nemate potrebe za fiksnim telefonom, odrecite ga se. Mobilne mreže nude besplatne minute prema svim fiksnim i mobilnim mrežama pa ‘kućni’ telefon više nije nužan.

Mnoge starije zgrade imaju dotrajale i loše prozore zbog kojih se gubi i 50 posto topline doma. Ako se odlučite za ulaganje u nove prozore, pokušajte kupiti one koji su dvostruko ili trostruko ostakljeni, a između stakala imaju plin argon. Mnogi proizvođači ponudit će i premaz slojem metalnog oksida kojim se postiže reflektiranje topline natrag u prostoriju.

Često pomaže i “uradi sam” pristup: ako pozadinu radijatora obložite kuhinjskom aluminijskom folijom, oni će toplinu isijavati izravno u prostoriju. Na linku pogledajte kako i svakako pokušajte!

Uložite u pametnu tehnologiju i ugradite sobne termostate za upravljanje grijanjem. Možete ih vremenski programirati kako bi se isključili neposredno prije nego što odlazite na spavanje.

Ljetne i zimske zavjese nisu samo dekoraterski hir. Za zimske mjesece birajte zavjese od guste, teške tkanine koje dosežu do poda - i one postaju čuvari topline.

Budite u tijeku: provjeravajte svoja brojila na mjesečnoj razini kako biste znali kolika vam je trenutačna potrošnja.

Ukrasite svoje podove tepisima - osim ljepšeg izgleda, postići ćete i jači osjećaj topline.

image
LIVING4MEDIA

Klasične žarulje zamijenite štednima.

Punjače mobitela, tableta i ostalih malih elektroničkih uređaja isključite iz utičnice kada ih ne koristite. Naime, oni troše struju i kada nisu priključeni na uređaj. Ako planirate kupnju stana ili gradnju kuće, već u startu uzmite u obzir rješenja kojima ćete postizati energetske uštede.

Provjerite koliko godišnje plaćate plin i podijelite iznos na 12 mjeseci. Kontinuirano plaćajte tu svotu da ne biste došli u situaciju da vam račun za plin tijekom zime bude i po nekoliko tisuća kuna.

Isto napravite i sa strujom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:26