PROVJERENO!

Kako spriječiti klijanje krumpira? Jednostavan trik koji će ga održati čvrstim čak do dva mjeseca

 PAMWALKER68/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koliko ste puta imali osjećaj da je krumpir počeo klijati odmah nakon što ste ga kupili? Samo da kažemo, razumijemo vašu frustraciju jer to zna biti baš jako nezgodno. Čak i kada se čuva na suhom i tamnom mjestu, to je normalan proces koji se ne može spriječiti, no stručnjaci kažu da ga možemo odgoditi, a potrebno je samo pametnije ga pohraniti. Internetom već neko vrijeme kruži savjet da krumpir držite s jabukama kako ne bi prebrzo proklijao. Kako objašnjavaju stručnjaci, jabuke ispuštaju plin eten (prije zvan etilen), koji krumpiru ne dopušta brzo klijanje.

image
CARMEN HAUSER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

No, kako je poznato da skladištenje jabuka s drugim voćem i povrćem može dovesti do njihovog brzog kvarenja, postoji i tvrdnja da će čuvanje jabuka s krumpirom izazvati upravo suprotan učinak, prenosi Krstarica.

Pa, što je onda istina? Osmotjedni eksperiment proveden u popularnoj emisiji America‘s Test Kitchen pokazao je da su krumpiri pohranjeni s jabukom nakon tog razdoblja ostali čvrsti i bez klica, za razliku od onih pohranjenih bez jabuke. Krumpir bez ovog ploda bio je mekan, smežurao se i proklijao.

Dakle, ne samo da će jabuka odgoditi klijanje krumpira, nego će on ostati svjež, a kad ga prerežete, bit će sočan, čvrst i vlažan. Hoćete li isprobati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:43