VIŠESTRUKA KORIST ZA KUĆANSTVO

Kako sve možete iskoristiti talog kave? Uklonite ogrebotine s namještaja, "nahranite" biljke, riješite se buba...I još mnogo toga

 /SHUTTERSTOCK
Donosimo korisne trikove za jednostavno i jeftino čišćenje doma koje sigurno niste znali

Popili ste kavu, obavili svoj dnevni ritual opuštanja i odmora. No, nemojte odmah žuriti s pranjem šalice. Talog od kave može biti itekako koristan u vašem kućanstvu. Kako možete iskoristiti talog od kave?

- Kava ne samo da uklanja mirise, već ne dopušta njihovo međusobno miješanje. Ovo svojstvo kave korisno je kada osušeni talog stavite u hladnjak.

- Od mačjeg "bezobrazluka" spasit će vas talog kave. Ako vaš ljubimac obavlja nuždu posvuda po stanu,talog kave je riešenje. Naučite ga da se odrekne ove loše navike tako što ćete osušeni talog od kave pomiješati sa osušenom i samljevenom koricom naranče i tom mirisnom smjesom izliti mjesta koja je mačka odabrala za zahod.

image
/SHUTTERSTOCK

- Uz pomoć taloga kave možete ukloniti ogrebotine s površina namještaja od tamnog drva. Za to je potrebno pomiješati talog kave s malo vruće vode i utrljati ga u ogrebotine na namještaju.

- Talogom kave pomiješanim napola s glicerinom možete obrisati tamne stvari s kože. Na primjer: torbice, rukavice, jakne itd. Jednostavno obrišite kožni predmet mekom krpom ili komadom pamuka umočenim u vrlo jaku smjesu od kave. Primijetit ćete razliku.

- Ponekad nova kožna torbica ima prilično neugodan miris. Vrlo lako ćete ga se riješiti ako vrećicu poškropite običnom kavom i ostavite tako nekoliko sati. Ova je opcija prikladna samo za torbice od tamne kože.

- Talog od kave izvrsno je gnojivo za biljke koje vole "kisela" tla. To su: ruže, azaleje, rododendroni, ljiljani, kao i druge zimzelene biljke. "Nahranite" ih talogom kave, obožavaju ga.

image
/SHUTTERSTOCK

- Kava savršeno čisti pepeljare, eliminirajući neugodne mirise. Ulijte malo kave u prljavu pepeljaru, obrišite vlažnom krpom i isperite.

– Izvrsno sredstvo u borbi protiv insekata i raznih buba. Na "mjesto" ovih neprijatelja stavite dobar dio taloga kave i oni će trajno napustiti svoj teritorij.

image

.

/SHUTTERSTOCK

- Također, možete koristiti talog kave za svoje uljepšavanje: za piling kože lica, piling tijela i anticelulitne obloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:23