ŠTO NAKON LJETA?

Kako temeljito oprati ručnike za plažu od bakterija koje ste potencijalno pokupili i mogu se razmnožiti

S krajem kolovoza, dolaze i posljednji dani na plaži. Mnogi se vraćaju s mora, sezona kupanja i sunčanja polako završava. Za one koji ne provode rujan na plaži vrijeme je da ljetne rekvizite pospreme do sljedećeg ljeta.

Kako sačuvati svoje ručnike za plažu, a da ostanu mekani, mirisni i kao novi čak i nakon cijele jedne ljetne sezone? Sol, kreme i ulja za sunčanje, pijesak, mrlje od sladoleda, blato... Sve se to u nekom trenutku sigurno našlo na vašem ručniku za plažu, zar ne?

Uz ovih nekoliko savjeta koje vam donosimo ćete uspješno i temeljito oprati svoje ručnike te im produljiti vijek trajanja, tako da s njima možete na more i sljedeće godine.

Što je potrebno napraviti prije pranja?

Kako biste bili sigurni da će se ručnik temeljito oprati, pijesak i ostale mrlje su elementi na vašem ručniku koje trebate tretirati prije nego što ručnik ubacite u perilicu za rublje.

PIJESAK

Na kraju ljeta nije dovoljno otresti i oprati ručnik koji je cijelo vrijeme bio na pješčanoj plaži. Čestice pijeska, i eventualno mikroorganizama, mogu se tijekom cijele godine zadržati u porama ručnika. Bakterije koje ste potencijalno pokupili se mogu razmnožiti.

Prvo pravilno otresite ručnik. To znači da ga trebate primiti za krajeve s obje ruke i zamahnuti njime tako da čujete zvuk. Nakon toga ga usisajte s obje strane ručnim usisavačem. Na kraju napunite neku dublju i veću posudu s mlakom vodom i deterdžentom za rublje te po tome pomičite ručnik kružnim pokretima. Posljednje čestice pijeska će tako pasti na dno posude.

Nakon što ste napravili sve prethodno, stavite ručnik u perilicu za pranje rublja i normalno ga operite.

Ako ih već neko vrijeme niste oprali, ručnici za plažu će zbog soli i sunca izgubiti svoju mekoću. Stoga ih prije običnog pranja operite u perilici za rublje u koju ste stavili jednu čašu octa. Ocat će im vratiti mekoću.

MRLJE

Osim pijeska, na ručniku se mogu naći i tvrdokorne mrlje od blata. Sastružite ih nakon što su se skroz osušile, a zatim na nju nanesite deterdžent za rublje. Istrljajte ručnik tako da pustite vruću vodu te dodirujete tkaninu o tkaninu. Mrlja će omekšati i skinuti se. Ako vam se čini jednostavnije, za uklanjanje blata možete iskoristiti staru čistu četkicu za zube.

Osim blata, na ručnik je sigurno dospjelo i malo sladoleda ili otopljene čokolade. Ako je ne možete ukloniti običnim deterdžentom koji nanesete na mrlju prije pranja u perilici, onda namočite ručnik pola sata u vruću vodu sa sapunicom deterdženta. Mrlja će omekšati i jednostavnije ćete je ukloniti.

Nakon što ste se riješili pijeska i mrlja, ručnike stavite u perilicu za rublje.

Kako ih oprati u perilici za rublje?

Većina kvalitetnijih ručnika za plažu napravljena je od mekanog pamuka koji upija vodu. To znači da su prilično jednostavni za pranje - deterdžent za rublje, omekšivač i perilica na 60 stupnjeva ih sigurno neće oštetiti.

Ako nije u potpunosti pamučan, svakako na etiketi provjerite upute za pranje. Ako ste etiketu odrezali i zaboraviti, minimalna temperatura na kojoj perete ručnik neka bude 40 stupnjeva, a maksimalna 60 stupnjeva. Uključite program s hladnim ispiranjem kako biste bili sigurni da su sve bakterije u potpunosti nestale.

Također, iako je ovo ljeto već došao u dodir s vodom - bilo običnom, bilo morskom, svejedno ga odvajajte i perite sa šarenom robom.

Nakon što ste ih oprali i osušili, mogu spremno dočekati sljedeće ljeto.

DODATAN SAVJET

Svoje ručnike za plažu pospremite u ormar na policu, a na njih stavite malu pamučnu vrećicu napunjenu osušenom lavandom. Ručnici će tako poprimiti lagani ljetni miris koji će vas i tijekom godine podsjećati na te bezbrižne dane, i to svaki put kada zavirite u taj kutak ormara. Osim toga, bit će mirisni i za godinu dana, kada ih ponovno izvadite iz ormara.

Izvor: cleanpedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:35