UREĐENJE SOBE

Kako tinejdžeru kreirati kutak na pametan i zabavan način

Prostor mora biti multifunkcionalan, a to zahtijeva veći krevet i ormar, prostor za učenje i druženje, mjesto za pohranu sportske opreme te dio za multimediju.

Tinejdžeru treba osigurati vlastiti kutak u kojem će moći redovno obavljati sve školske obveze, ali se i kvalitetno i kreativno izražavati u slobodno vrijeme. Upravo zbog toga u nastavku donosimo pregršt pametnih i zabavnih savjeta koji će njegovo okruženje učiniti odgovarajućim njegovoj dobi, ali, prije svega, i poticajnim.

Naime, početak školske godine vrijeme je velikih promjena i posebno osjetljivo doba za srednjoškolce. Prioriteti tinejdžera u ovom se razdoblju iz dana u dan mijenjaju, polako se osamostaljuje i ima potrebu kreirati svoje vlastito okruženje - svoju sobu. Taj prostor treba prilagoditi njihovim potrebama, pa roditelji moraju biti svjesni da je njihov dječak prerastao krevet u obliku Formule 1, a njihova se djevojčica pretvara u djevojku koja osjeća sram kad prije spavanja pogleda u tapete s roza medvjedićima.

- Prostor mora biti multifunkcionalan, a to zahtijeva veći krevet i ormar, prostor za učenje i druženje, mjesto za pohranu sportske opreme te dio za multimediju. Ako uvjeti dopuštaju, soba tinejdžera treba biti najudaljenija prostorija od dnevnog dijela stanovanja, da bi se na zadovoljstvo svih ukućana osigurao obostrani mir. Ako imate situaciju da dvoje srednjoškolaca dijeli svoj životni prostor, neslaganja ćete umanjiti pametnim odabirom namještaja i organiziranjem zasebnog prostora, makar vizualnim odvajanjem ako prostor ne dopušta fizičke pregrade, poput polica, ormara ili paravana - objasnila je dizajnerica Nikolina Jelić iz studija za produkt dizajn i dizajn interijera Kubus.

Ako imate situaciju da dvoje srednjoškolaca dijeli svoj životni prostor, neslaganja ćete umanjiti pametnim odabirom namještaja i organiziranjem zasebnog prostora, makar vizualnim odvajanjem ako prostor ne dopušta pregrade, poput polica, ormara ili paravana. Soba tinejdžera, ako uvjeti omogućavaju, treba biti najudaljenija prostorija od dnevnog dijela stanovanja.

U slučaju manje kvadrature, Nikolina savjetuje rješenja s podignutim krevetima ispod kojih mogu biti radni prostor, sofa ili ormar. Također, u sobama malih površina vizualno će dojam povećati ogledalo koje je preporučljivo, osobito u sobi za djevojke kojima kutak za uređivanje i ogledalo za cijelu figuru predstavljaju važan segment u sobi. Ako se preuređuje postojeća dječja soba, jedno od povoljnijih, ali vrlo efektnih rješenja su boje, naljepnice ili tapete kojima se može podariti novi izgled ormara.

Kvalitetan krevet te zdrav i udoban madrac jako su važni za zdravlje djeteta u razvoju. Jednako tako, stol i stolac na kojem će tinejdžer provoditi mnogo vremena, moraju odgovarati anatomskim potrebama i pobrinuti se da školarac učeći sjedi što pravilnije. Nakon što ste u sobu unijeli osnovne komade namještaja, prepustite djetetu da izabere one manje i sklone češćim promjenama. Fotelje, lampe, posteljina, jastuci i zavjese dodaci su koji će dati toplinu i karakter prostoru.

To pravilo vrijedi za uređenje svih interijera, pa se jednako tako primjenjuje i na tinejdžerske sobe. Kvalitetan stol i ugodno radno motivirajuće ozračje tada su bitan faktor uređenja, pa je pametno i o tome razmisliti unaprijed. Budući da su današnja djeca od najranije dobi okružena tehnologijom, a srednjoškolcima su gadgeti nezaobilazni dodaci, obratite pozornost na kutak koji će im omogućiti i prostor za računalo, koje ne mora nužno biti smješteno u njegovoj sobi.

U slučaju manje kvadrature, rješenje su podignuti kreveti ispod kojih mogu biti radni prostor, sofa ili , pak, ormar.

Boje zidova, kako u stanu, tako i u spavaćoj sobi, mnogo govore o osobi koja u njoj boravi. Boje ocrtavaju osobnost. I, iako mnogi od nas ne razmišljaju pretjerano o zidovima koji nas okružuju, psiholozi tvrde da one utječu na naše raspoloženje, pa i na naše misli.

BOJE MOGU UTJECATI NA RASPOLOŽENJE

CRVENA boja smatra se preagresivnom za sobu u kojoj se spava. Iako, ako je predviđena samo za boravak navečer i noću kad je osvijetljena rasvjetnim tijelima, može postići bogat, topao i elegantan dojam. Ipak, vjerujemo da nije najprikladnija za tinejdžersku dob.

ŽUTA boja predstavlja sunčevu energiju i globalno se smatra "sretnom" bojom. Iako ima pozitivnu konotaciju, ne predlaže se da bude osnovna boja jer u velikim količinama i svojem žarkom izdanju, prema riječima psihologa, može izazvati i osjećaj agresije

PLAVA boja smatra se opuštajućom i smirujućom i često se preporučuje za spavaonice. Ipak, pripazite na realan izgled boje jer pastelna plava na većoj površini može izgledati prilično hladno, osobito ako prostorija ima relativno mali ulazak dnevne svjetlosti. Odlučite li se ipak za plave zidove, oplemenite sobu toplim detaljima, poput posteljine, jastuka i sl.

ZELENA boja globalno je prepoznata kao boja koja odmara naše oči. Ona je kombinacija umirujuće plave i vedre žute te je kao takva pogodna za gotovo svaku prostoriju u stanu, pa tako i za sobu vašeg srednjoškolca.

LJUBIČASTA boja u svojim tamnim nijansama djeluje bogato, dramatično i sofisticirano. Povezuje se s luksuzom i kreativnošću. Boja lavande ima umirujuć učinak poput plave, ali ne i hladni ton u mjeri u kojoj ga ima plava boja. Svjetlije nijanse u kombinaciji s tamnijim detaljima iste boje dobar su izbor za mlade djevojke. NARANČASTA boja budi entuzijazam i uzbuđenje. Zbog energičnog dojma koji ostavlja, ne preporučuje se za spavaće sobe. Osobito ne za tinejdžere kojima energije svakako ne nedostaje.

NEUTRALNE boje poput CRNE, SIVE, BIJELE i SMEĐE baza su za dekoriranje interijera. Sve boje podložne su trendu, no ne i neutralne. Tajna njihove bezvremenosti i široke upotrebe leži u njihovoj prilagodljivosti; dodajte boje kako biste oživjeli sobu, a oduzmite ih i zamijenite neutralnima kako biste umirili prostor i postigli harmoniju.

Ne zamarajte se trendovima. Oni dolaze, prolaze i odlaze. Obojite zidove sobe vašeg djeteta u boju koja njemu odgovara i koja će ga umiriti te potaknuti na kreativnost i rad. Opće je poznato da svijetle boje vizualno šire prostor i čine ga prozračnim. Tamne su boje nešto sofisticiranije i toplije, idealne da bi većim prostorima dale notu intimnosti. Ovisno o školovanju i daljnjim planovima, vaše dijete možda nakon završetka škole napusti obiteljsko gnijezdo. Vrijeme prolazi brzo, i fakultet ili posao u drugom gradu doći će prije nego što možete zamisliti. Pri uređenju sobe imajte na umu mogućnost da će ona nakon nekoliko godina možda zjapiti prazna, pa uzmite u obzir moguću prenamjenu.

SAVJETI ZA SUŽIVOT RODITELJA I DJECE

Za nekoliko savjeta upitali smo i zagrebačkog arhitekta Dražena Juračića, dugogodišnjeg profesora na Arhitektonskom fakultetu. On smatra da je, kad su tinejdžeri u pitanju, od samog rasporeda u prostoriji bitniji osjećaj koji oni u njoj imaju te stoga navodi tri točke nužne za sretan suživot roditelja i djeteta:

1) PRIVATNOST - Osigurajte djetetu odvojen prostor u koji roditelji, bake i djedovi ulaze samo kad su pozvani.

2) DRUŽENJE - Tinejdžerska soba trebala bi omogućavati dovoljno prostora da mladić ili djevojka mogu ugostiti prijatelje s kojima će provoditi vrijeme, kako bi se bez nadzora mogli družiti unutar vlastitog doma.

3) SLOBODA ODABIRA - Dopustite im da sami odluče o uređenju svojega prostora; nemojte im nametati slike, umjetnine ili memorabilije za koje vi smatrate da bi trebale krasiti njihove zidove i police. Sloboda izbora potaknut će njihovu kreativnost i dati im osjećaj važnosti.

Foto Living 4 media/Guliver images
Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:12