male promjene za maksimalan učinak

Kako učiniti svoj dom luksuznijim bez puno troškova

Nismo uvijek u mogućnosti uložiti mnogo novca u preuređenje našeg životnog prostora pa je stoga potrebno uvesti male, ali domišljate promjene kojima ćemo s malo uloženog novca i truda ostvariti maksimalan učinak u uređenju interijera! Izdvojili smo za vas nekoliko savjeta kako učiniti svoj dom luksuznim a da ne potrošite puno novca i obvežete se na dugotrajne i često mukotrpne zahvate.

Zamijenite metalne detalje novima.

Kvake, ručkice na ladicama i slični detalji od metala prisutni su u svim prostorijama u našem stanu, a lako se mogu zamijeniti, čime ćete osvježiti izgled svog prostora. Uskladite ih u cijelom stanu ili dosadne ručkice jednog komada namještaja zamijenite elegantnim keramičkim ručkama zbog kojih će se upravo ta komoda posebno isticati. Iskoristite kožu umjesto metala, promijenite vrstu metala pa umjesto običnih stavite kvake s pozlatom ili pomoću mjedenih detalja unesite poseban šarm u svoj interijer.

Stvorite u prostoriji zonu fokusa.

U svakoj prostoriji pojedini detalji posebno privlače pozornost pa zašto ne biste sami odabrali koji će detalji to činiti? Stvorite vizualno atraktivnu zonu tako što ćete u jednom kutku grupirati zanimljive predmete različitih boja, tekstura i veličina. Smjestite ih na ukrasni pladanj, postavite uz vazu punu cvijeća ili uskladite s pozadinom u obliku umjetničkog djela ili intrigantnog postera. Dajte si malo vremena i poigrajte se kombiniranjem naizgled nespojivih dekorativnih detalja i iznenadit ćete se koliko se možete zabaviti ovim kreativnim pothvatom.

Dodajte teksture u svoj prostor.

Tekstura tkanina moćno je sredstvo uređenja, iako se naizgled ne čini tako. Čupavi tepisi, debelo pletivo, raskošne zavjese i slični ukrasni detalji mogu u trenu pretvoriti jednostavnu spavaću sobu u meku oazu za odmor i uživanje.

VIDEO Ispletite ovaj divni pokrivač vlastitim rukama!

Presvucite stari komad namještaja.

Udahnite novi život umornoj fotelji, tabureu ili sofi tako što ćete ih dati ponovno presvući kožom ili tkaninom po vašem izboru. Iako ovaj pothvat iziskuje malo veću potrošnju novca taj će komad namještaja promijeniti izgled cijele prostorije u kojoj se nalazi, unoseći u nju novu dozu elegancije i stila.

Minimalizam je uvijek dobra ideja.

Želite unaprijediti svoje uređenje? Vratite se onda korak unatrag i uklonite sve iz prostorije koju pokušavate uljepšati. Postupno vraćajte uklonjeno natrag u prostoriju, no ovaj put promišljenim potezima. Primjenom ovog pristupa promatrat ćete dostupan prostor novim očima i vidjeti koja vam razina uređenosti sobe najviše odgovara. Predmete koje se odlučili ukloniti iz svog uređenja pokušajte smjestiti negdje drugdje ili ih pospremite do iduće prilike.

Unesite komadiće prirode u svoj dom.

Prostor vam se čini pomalo pust? Dodavanjem lijepe grane ili zelenih listova zanimljivih oblika možete osvježiti prostoriju u tren oka. Nemate vazu? Nema veze, sigurno negdje čuvate koju praznu staklenku ili bocu koja vam može poslužiti kao vaza, a možda će upravo zbog toga što je reciklirana izgledati još dojmljivije na vašoj polici ili stolu u blagovaonici.

BILJKE Ukrasite svoj dom nježnim granama eukaliptusa

Otvorene police jednostavno su rješenje.

Klasične ormariće zamijenite otvorenim policama. Ne samo da ćete zbog toga pažljivije promotriti sve što posjedujete jer će sada sve biti izloženo pogledima, nego ćete s više pažnje birati stvari koje unosite u svoj dom. Police su većinom jeftino rješenje za koje nije potrebno puno materijala, a može biti izrazito vizualno zanimljiv detalj uređenja.

Uložite u upečatljivo rasvjetno tijelo.

Jednostavan interijer jednim potezom možete podići na višu razinu. Uložite u jedan, ali vrijedan komad dekora i neka to bude dojmljivo rasvjetno tijelo koje će svojim oblikom, veličinom ili kombinacijom materijala privlačiti pozornost. Izbora ima zaista mnogo, a svoj odabir temeljite na ostatku vašeg interijera. Odlučite želite li da vam rasvjeta bude u potpunoj suprotnosti s ostatkom uređenja ili će biti u skladu s odabranim stilom, ali će se istaknuti svojom veličinom ili bojom. Što god odabrali, sigurno će plijeniti pažnju!

Slojevi tepiha iznenađujuće su efektan detalj.

Niste spremni baciti stari tepih koji imate u svojoj dnevnoj sobi, a niste mogli odoljeti kupovini novog? Nema problema, zašto ne biste stavili jedan na drugi? Slojevi tepiha izvrsno izgledaju i kada se slažu u bojama i kada su potpuno kontrastnih boja i uzoraka! Bez grižnje savjesti kombinirajte svoje tepihe i eksperimentirajte s njihovim razmještajem.

NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA Imaš mali budžet i želiš da ti dom izgleda luksuzno? I to je moguće!

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:17