Ubija mirise

Kako ukloniti miris znoja i duhana s odjeće (bez pranja)? Slijedite ove savjete

 The dry clean station
Tko barem jednom nije imao problema s neugodnim mirisima na odjeći od duhanskog dima ili znoja?

Rublje ste oprali, a košulja koju ste planirali obući ne miriše na svježe opranu ? Ili ste možda, izašli s kolegama na pivo poslije posla, i iako ne pušite, vaša je odjeća poprimila miris duhanskog dima i više nije za nošenje, već je spremna za pranje. Poznato? Slijedite ove savjete i uklonite neugodne mirise s odjeće bez pranja.

image
Shutterstock

1. DEZODORIRAJUĆI SPREJ

Možete kupiti u trgovini mirisni sprej za odjeću, ili možete sami napraviti svoj

U praznu bočicu sa sprejom dodajte 45 grama mljevenih lješnjaka i od 10 do 14 kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja. Prije upotrebe samo protresti i raspršite po odjeći ovaj nježni miris koji će prikriti neugodne mirise.

image
Shutterstock

2. DRVENI UGLJEN

Dosta proizvoda za uklanjanje mirisa koristi drveni ugljen, jer se mirisi na njega vežu. Evo kako ugljenom izvući neugodne mirise: na dno papirnate vrećice stavite malo briketa s ugljenom i dodajte odjeću na vrh, a zatim čvrsto zatvorite vrećicu i ostavite da odstoji preko noći. Brikete također možete staviti u cipele i čizme kako biste se riješili neugodnih mirisa.

image
Shutterstock

3. DESTILIRANI BIJELI OCAT

Ako je vaša odjeća smrdljiva na određenom mjestu i trebate brzo ukloniti miris koristite destilirani bijeli ocat. U bocu sa sprejom dodajte bijeli ocat i 10 kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja. Protresite bocu s tekućinom i raspršite na mjesta koja imaju miris. Kiselina octa će ukloniti 98 posto bakterija, a esencijalno ulje će djelovati na prikrivanje mirisa octa.

4. NOVINE

Ništa ne upija mirise bolje od papira. Uzmete novine od prethodnog dana i uvucite ih u rukave, ispod pazuha ili u nogavice odjeće, i ostavite preko noći (ili najmanje četiri sata). Porozni papir će pokupiti gotovo sve neugodne mirise. Ovaj trik možete koristiti i za cipele.

5. VODENA PARA

Znate stari trik "objesi dok se tuširaš" za uklanjanje nabora na odjeći? Djeluje i na mirise. Para potiče vlakna da se opuste, u osnovi oslobađajući miris iz niti.

6. VODKA

Nema ničeg boljeg od jeftine votke u bočici s raspršivačem za uklanjanje mirisa. Kako alkohol iz votke isparava, on tada sa sobom pokupi sve mirise.

image
iStock

7. SODA BIKARBONA

Soda bikarbona djeluje poput malih spužvi koje apsorbiraju tjelesna ulja i mirise, i ostavlja odjeću mirisnom svježom. Sodu bikarbonu pospite po zahvaćenim dijelovima, ostavite da odstoji koliko možete, a zatim istresite prašak.

8. ZAMRZIVAČ

Hladna temperatura ubija bakterije zbog kojih nam odjeća smrdi. Odjeću stavite u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač. Ova tehnika je osobito poželjna za traperice koje se ne bi smjele prati često.

9. SUŠILICA

Baš kao što možete zamrznuti odjeću kako bi ubili klice i bakterije koje izazivaju mirise, to možete učiniti i toplinom. Stavite svoju već suhu odjeću u sušilicu i temperaturu prebacite na najtoplije postavke. U sušilici odjeća treba ostati samo 10 do 15 minuta da ubiju alergene, bakterije i mirise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 04:21