PRVI DOJAM JE NAJVAŽNIJI

Kako ulazne prostore osloboditi od neugodnih mirisa?

 /SHUTTERSTOCK
Prvi korak je redovito održavanje i čišćenje, no najuzbudljiviji zadatak je pronaći savršenu aromu koja će oduševiti svakog gosta

Prvi dojam je najvažniji. U interijerima je to ulazni prostor, odnosno hodnik ili predsoblje čije je uređenje često zanemareno u odnosu na ostatak životnog prostora. No, razmišljajući kako ga učiniti vizualno privlačnijim, treba razmišljati i o mirisima koji se u njemu zadržavaju. Nitko ne voli ući u vlastiti ili tuđi dom i osjetiti miris vlage, prljavih otirača, smrdljive obuće, mokrih kaputa, psećih dlaka... Pronašli smo stručne savjete kako ukloniti smrad iz ulaznog dijela stana ili kuće te kako pronaći svoj prepoznatljiv, ugodan i privlačan miris.

Prvi korak je redovito održavanje i čišćenje, ali ne ono koje će samo prikriti smrad, nego dubinsko čišćenje i dezinfekcija. Krenimo od otirača. Njega redovito treba protresti i usisati, a po njemu se može posipati i jedna šalica sode bikarbone, pomiješane s 20 kapi eteričnog ulja po želji. Smjesu je potrebno ostaviti otprilike sat vremena da odstoji i zatim usisati. Ista se može primijeniti i na tepih.

Jedan od najvećih izvora neugodnih mirisa u ulazu su cipele i tenisice. Kako biste izbjegli nakupljanje mirisa u obući, idealno je da nedavno nošene cipele ne stavljate u ladicu ili ormar jer ih prvo treba prozračiti. Jedan savjet odnosi se i na stavljanje komadića ugljena u obuću koji će tijekom noći apsorbirati mirise i vlagu. Komadiće ugljena poželjno je staviti u crne čarape kako bi se izbjegle mrlje na nogama i obući. Alternativno, možete upotrijebiti sodu bikarbonu ili vatu natopljenu octom koja će također upiti mirise. Sljedeći korak je odabir prozračnog ormarića od prirodnih materijala kako bi iz njega cirkulirao sav nakupljeni miris. Ukoliko se to ne pokaže učinkovitim, uvijek možete uložiti u pročistač zraka.

Uzrok neugodnih mirisa može biti i vlaga, pogotovo ako ulaza vrata nisu pravilno zabrtvljena, ako se prostirka namoči i upljesni, ako ostavljate mokru obuću i kapute u hodniku... Stoga je poželjno pobrinuti se da ulazni prostor ima dobru ventilaciju, primjerice stropni ventilator, ili da se redovito provjetrava.

Ako imate kućne ljubimce, onda je dobro imati učinkovit usisavač koji će izvući dlake kućnih ljubimaca iz tepiha, a jedno od rješenja krije se i u odabiru podne obloge na kojoj se dlake neće zadržavati. Otiske kućnih ljubimaca nakon šetnje obrišite odmah po ulasku te pripremite ručnik kojim ćete obrisati njihove cape. Ručnike redovito mijenjajte i perite na visokim temperaturama u perilici rublja.

image
/SHUTTERSTOCK

Nakon čišćenja i održavanja slijedi zabavniji dio - odabir najboljeg kućnog mirisa za dom. To mogu biti kupovni mirisi, difuzori, misirne svijeće ili, pak, raspršivači s eteričnim uljem koje možete napraviti u "DIY" verziji, miješajući destiliranu vodu s eteričnim uljem po želji, primjerice od lavande, vanilije, paprene metvice, citrusa... a koje možete koristiti za tepihe, zavjese, presvlake... Možete izradite i vlastiti potpourri od, primjerice, svježeg bilja poput ružmarina i lavande, kore citrusa, klinčića i štapića cimeta. Štoviše, mirise možete mijenjati ovisno o godišnjem dobu.

Možete upotrijebiti i mirisne podstave za ladice u konzolnom stoliću ili ormaru s kaputima i jaknama. Isto kao i u garderobnim ormarima. Imajte na umu da su materijali poput vune, svile i pamuka izvrsni u upijanju mirisa, a takve komade odjeće povremeno možete poprskati odabranim mirisom.

Postoje i mirisne boje, odnosno trajni osvježivači zraka koji se stavljaju u početni i završni premaz za bojanje zidove, a pružaju dugotrajan miris i pomažu neutralizirati neugodne mirise. Jedna od opcija mogu biti i mirisne tapete, sredstva za poliranje namještaja...

Korištenje sobnih biljaka za pročišćavanje zraka može biti odličan prirodan način za poboljšanje kvalitete zraka, dok mirisni cvjetovi mogu prikriti mirise i učiniti da vaš ulaz lijepo miriše. Neke od biljaka koje mogu prirodno pročistiti zrak su zeleni ljiljan, zmajevac, krizantema, fikus, aloe vera, svekrvin jezik...

Postoji čitav niz načina za održavanje lijepog ulaza, a osim nekih dosadnih zadataka čišćenja i održavanja, pronalaženje učinkovitih i estetski ugodnih načina za dodavanje mirisa može biti uzbudljiv zadatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:22