STRUČNJAKINJA OTKRIVA

Kako urediti malu kupaonicu: ne, ne morate se odreći kade, a iznenadit će vas savjet za boje

 Kolpa san
Direktorica prodaje Kolpa san Urša Nemanič otkriva sve tajne uređenja malih prostora

Male kupaonice od pet do šest kvadrata realnost su u brojnim domovima. I dok listajući magazine i portale za uređenje interijera maštamo o velikim, lijepo uređenim i prostranim kupaonicama s jacuzzi kadom u sredini, imati malu kupaonicu ne mora nužno biti loša stvar. Ona nas, prije svega, prisiljava da svoj prostor svedemo na ono minimalno, a funkcionalno. Uz to, kada gledamo financijsku stranu pločice, slavine i rasvjeta najskuplji su dijelovi kupaonice, a kada radimo s malim prostorima potrebno nam je i puno manje materijala. No, kako izbjeći zamke u koje mnogi od nas upadnu prilikom uređenja malih kupaonica, kako izabrati odgovarajuće elemente, stvoriti funkcionalni, ali estetski prihvatljivi prostor otkrila nam je direktorica prodaje Kolpa sana Urša Nemanič.

- Krivi odabir keramičkih pločica i neadekvatna rasvjeta jedni su od prvih grešaka koje ljudi rade prilikom uređenja malih kupaonica – ističe Nemanič.

To znači da se najčešće odlučujemo za kupovinu velikih pločica ili onih s većim uzorcima čime vizualno smanjujemo prostor. Uz to, dodaje kako je kod malih kupaonica važno iskoristiti svaki kutak prostora zbog čega, ali sve one sitnice koje obično prostor čine neurednim moramo sakriti u dobro osmišljene ormariće.

- Svaka kupaonica ima svoj potencijal, bez obzira na veličinu – nastavlja.

image
Urša Nemanič, direktorica prodaje za domaće tržište i maloprodaju
Kolpa san

Osvjetljenje je ključno

Igranje s ogledalima u malim kupaonicama jedan je od glavnih faktora na koje moramo obratiti pažnju prilikom uređenja. Bez obzira na to jeste li ljubitelj okruglih ili pravokutnih ogledala prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju i na njihovu funkcionalnost. Umjesto običnog ogledala u manjim kupaonicama je uvijek bolje odabrati toaletna ogledala. Ona u sebi skrivaju ormarić koji je idealan za pohranu sitnica poput kozmetike, britvica, maramica, štapića za uši i sličnih svakodnevnih potrepština. Naša sugovornica dodaje i kako je dobro odabrati nešto širi ormarić sa zrcalom jer će on prostor učiniti vizualno još većim.

Boje i veličine elemenata

Iako mnogi smatraju da tamne boje i jaki uzorci nisu dobar odabir za male prostore, upravo izraženi uzorci i teksture kupaonici mogu pružiti dubinu. Urša Nemanić pojašnjava da ako na svijetli zid stavimo mali ormarić tamnijih nijansi dobit ćemo vizualno veći, ali i estetski upečatljiv prostor. S druge strane, kada su u pitanju veličine i oblici kupaonskih elemenata glavno pravilo koje moramo imati na umu je iskorištavanje svakog centimetra. Upravo je zbog toga za male kupaonske prostore najbolje odabrati zidne elemente. Oni zauzimaju puno manje prostora od samostojećih elemenata, a osim toga s njima ćemo iskoristiti onaj prazni prostor na zidu.

Tuš kabine ili kade

Tuš kabine ili kade, jedna je od najvećih nedoumica s kojima se susrećemo prilikom uređenja kupaonica. Na prvi pogled, kade nam se čine glomazne, nepraktične te zauzimaju puno prostora zbog čega smo skloniji odabiru tuš kabina. No, Nemanič navodi kako i vlasnici malih kupaonica mogu izabrati kadu. Umjesto glomaznih kada, ističe, možemo odabrati kutnu ili asimetričnu kadu, manjih dimenzija koja je prikladna za male prostore, a čiju široku paletu možete potražiti u novootvorenom izložbenom salonu Kolpa san u Zagrebu.

Zagrebački salon, na adresi Savska opatovina 36 (pokraj City Centra One West), pridružio se grupi salona u Metliki i Ljubljani u Sloveniji te onim ruskima smještenim u Kazanu, Nižnjeg Novgorodu i Moskvi. Unutar 950 kvadrata novi salon svojim kupcima nudi široku paletu asortimana za opremanje kupaonica višeg i srednjeg cjenovnog razreda. U opuštenoj i ugodnoj atmosferi prodajno-izložbenog salona, tim Kolpa san stručnjaka kupcima će pružiti savjete i pomoć prilikom odabira najboljih rješenja za njihove kupaonice.

Što se tiče tuš kabine, prilikom njihovog obabira veliku pažnju moramo posvetiti staklu. Kabine od kaljenog prozirnog stakla s kadama u razini poda ili položenim na pločicama najbolji su odabir za male kupaonice jer zbog svoje prozirnosti mogu optički povećati prostor i svoriti dojam elegancije i otmjenosti, zaključila je Nemanič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 18:01