Plačanje po potrošnji, a ne kvadratu

Kako uštedjeti iako nemate plinsko etažno grijanje?

Ugradite razdjelnike grijanja!

Iako se razdjelnici grijanja i dalje ugrađuju isključivo u dogovoru sa suvlasnikom, uskoro će to postati zakonska obveza. Naime, do kraja 2015. godine razdjelnici će se morati ugraditi u sve objekte koji imaju više od 70 stanova, a rok za ugradnju u objekte s dva do 69 stanova je do kraja 2016. godine.

Temperature zraka ovih dana više podsjećaju na ljeto nego na jesen. Unatoč zaigranim celzijevcima, sezona grijanja službeno je već počela. Toplinarstvo je 15. rujna, naime, počelo s ‘razdobljem spremnosti za početak grijanja’. No, kada će se radijatori zagrijati ipak ovisi o vremenskim prilikama, odnosno o tome kada će nekoliko dana temperatura zraka biti dovoljno niska.

Kad računi ‘podivljaju’… I dok ‘sretni’ imaju plinsko etažno grijanje i sami određuju temperaturu zraka u vlastitom kućanstvu, mnogi građani ne mogu utjecati na visinu temperature i potrošnju, stoga ne čudi da im za trajanja sezone grijanja cijene režija ‘podivljaju’. Poznato je da se grijanje u kućanstvima koja nemaju plinsko etažno grijanje plaća po kvadraturi, ali isto tako poznato je da, bili mi u svom domu li ne, od 5 do 23 sata radijatori ne prestaju grijati. Unatoč vanjskim temperaturama koje tijekom zime padaju debelo ispod ništice, građani jedva dišu u svojim domovima: otvaraju prozore i hodaju u ljetnoj odjeći.

30% prosječna je ušteda s razdjelnicima grijanja

No, mogu li i kako korisnici smanjiti troškove? Mogu, a odgovor je – razdjelnici grijanja! Oni nam, naime, omogućuju obračun grijanja po stvarnoj potrošnji, za razliku od obračuna po kvadraturi stana. Kako bismo otkrili cijene razdjelnika i ugradnje, vrste razdjelnika i rezultate njihove ugradnje razgovarali smo sa generalnom managericom iz tvrtke Brunata, Jasminom Mimicom koja je na temelju višegodišnjeg iskustva dobila statističke podatke prema kojima u zgradama s Brunatinim razdjelnicima vlasnici u prosjeku uštede 30 posto.

– Slikovito rečeno, ako odete na zimovanje na tjedan dana i ugasite grijanje pomoću termostatskog ventila na radijatorima, a nemate razdjelnike, vaš račun će biti otprilike isti kao i da ste boravili u stanu i grijali, jer uvijek plaćate proporcionalno kvadraturi stana. Ako imate razdjelnike, smanjena potrošnja se evidentira i vaš obračun grijanja je proporcionalan udjelu vaših potrošenih impulsa na razdjelnicima u ukupnoj potrošnji zgrade – kaže Mimica.

Potrošnja u impulsima

Što su razdjelnici grijanja? To su elektroničke naprave koje se ugrađuju na svaki radijator u stanu i mjere potrošnju u impulsima. Razdjelnik je mjerni instrument i služi za obračun potrošnje, kakva god ona bila. Bez ugradnje termostatskog ventila i regulacije potrošnje, uštede neće i ne može biti. No, važno je naglasiti da stanovi na izloženim položajima u zgradi (na vrh, sjeveru, iznad prolaza), često troše mnogo više topline da bi se zagrijali na prosječnu temperaturu (na primjer 21 stupanj) od stanova koji su ‘zaštićen’ sa sviju strana. Isto tako, bolji su rezultati u stanovima s dobrom stolarijom i fasadom, objašnjavaju nam u Brunati. – Impuls možemo slikovito objasniti kao postotak, odnosno udio potrošnje pojedinog radijatora u ukupnoj potrošnji svih radijatora u zgradi. Razdjelnici se očitavaju daljinskim putem, bez ulaska u stan, što čine specijalizirane tvrtke poput Brunate. Brunata šalje podatke o očitanim potrošnjama distributeru toplinske energije, na temelju čega distributer ispostavlja stanaru račun za grijanje. Uz razdjelnike topline obavezno se ugrađuju i termostatski ventili, ako ih stanari otprije nemaju, kako bi se omogućila regulacija grijanja i uštede – objašnjava Jasmina Mimica. Iako su zasad samo topla preporuka i stvaraju mogućnost uštede, uskoro će svi stanari stambenih zgrada koje imaju više od 70 stanova biti obvezni ugraditi razdjelnike topline. Rok za ugradnju je do kraja 2015. godine. Oni koji u stambenoj zgradi imaju od dva do 69 stanova imaju nešto dulji rok, do kraja 2016. godine. Štoviše, ako se rokovi ne budu poštivali, propisane su i kazne, čak do 50 tisuća kuna.

500 kuna cijena je razdjelnika po kvadratu

Pozitivna strana Brunatinih razdjelnika je u tome što se mogu ugraditi na sve radijatore, od kupaoničkih ljestvica, na cjevne registre, pa čak i u sustav podnog grijanja. – Važno je mjerenje na svakom izvoru! Pritom nije bitan energent koji se koristi za zagrijavanje (plin, topla voda i sl.), kao ni distributer toplinske energije, jer su načini isporuke mjesečnih očitanja i obračuna usuglašeni sa svim isporučiteljima toplinske energije u Hrvatskoj – kaže Mimica. Objašnjavaju da se danas koriste elektronički razdjelnici s daljinskim očitanjem, koji se razlikuju u kvaliteti mjerenja i trajnosti. Razdjelnik Brunata Futura traje dvostruko dulje od ostalih (dvadeset godina, uz jednu izmjenu baterije nakon deset godina) i ima zaštićeni algoritam koji onemogućuje mjerenje topline iz tzv. sekundarnih izvora, poput klime, kamina, peći, sunca i slično.

Postoje desetljećima

– U zemljama u kojima se razdjelnici koriste desetljećima, poput Danske i Njemačke, još su u upotrebi kapilarni ili isparljivi razdjelnici, koji su se proizvodili do sredine devedesetih godina i koji se očitavaju osobnim dolaskom servisera. U Hrvatskoj su na tržištu isključivo elektronski razdjelnici, između ostalog, zbog potrebe mjesečnog očitanja i obračuna grijanja – zaključuju. Lako do svojih podataka Iako je teško reći koliko stoji ugradnja jer ovisi o nizu faktora, prosječna cijena po radijatoru je oko 500 kuna i uključuje razdjelnik, termostatski ventil i udio u sustavu daljinskog očitanja. Usluga očitanja i obračuna plaća se u prosjeku od 25 do 30 kuna godišnje po radijatoru. – Razdjelnici imaju komunikacijski odašiljač koji šalje podatke na server Brunate, putem sustava daljinskog očitanja koji je u stubištu zgrade. Razdjelnici stalno “komuniciraju” i šalju podatke, koje Brunata koristi za izradu mjesečnog obračuna, a svakodnevno im mogu pristupiti i stanari koji dobivaju pristupne podatke (korisničko ime i lozinku) i putem interneta pristupaju svojim podacima o potrošnji – objašnjava Jasmina Mimica način očitanja grijanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:16