PROVJERITE

Kako vam vaša kutija za kruh može potajno škoditi zdravlju, a da toga niste ni svjesni...

 /SHUTTERSTOCK

Svi smo mi krivi što određene dijelove kuhinje ostavljamo neočišćenima, nadajući se na nekoj razini da će se sami očistiti. Nažalost, to nije slučaj i ta teško dostupna područja skupljat će prljavštinu i prašinu dok se konačno ne uhvatite s njima u koštac. Znate li o kojim područjima govorimo?

Queen of Clean Lynsey Crombie, koja je autorica bestselera, influencerica i poznata televizijska ličnost, ekskluzivno je razgovarala s portalom The Sun i otkrila gdje se kriju zamke. Lynsey govori koja sva područja obično zanemarujemo - i kako ih čistiti.

Posuda za kruh

Ovo je klasik, ljudi ju često zaborave isprazniti i očistiti i dovesti prije nego što ju ponovno napune kruhom.

Lynsey je objasnila da tamo može biti pljesniv kruh koji uzrokuje "užasne mirise" dok se razmnožavaju bakterije. "Provjerite ovaj dio svaki tjedan i isperite toplom vodom s deterdžentom", rekla je.

Filtri kuhinjske nape

Lynsey je objasnila: "Često postanu ljepljivi i zadrže stare mirise kuhanja. Napravite test na ovome barem jednom mjesečno, ako vam se ruka zalijepi, vrijeme je za čišćenje." "Kako", pitate se? Jednostavno ih potopite u zdjelu tople vode s deterdžntom "s malo bijelog octa". Nakon što odstoji 30 minuta, jednostavno obrišite prljavštinu i još jednom isperite.

Kuhinjski ormarići

Ovo dio je jako bitan za vlasnike kućnih ljubimaca jer se dlaka lako može zalijepiti za daske i stvoriti razmnožavanje bakterija.

"Dobro čišćenje toplom vodom i deterdžentom trebalo bi biti učinjeno sezonski, ali između, očistite vrućom vodom," savjetovala je. Lynsey je nastavila: "Ako vaši kuhinjski ormarići ne idu do stropa, vjerojatno će biti prekriveni debelim slojem ljepljive prašine.

"Jedan od načina da spriječite ovo nakupljanje je obložiti vrhove svojih ormarića novinama ili kuhinjskim papirom i mijenjati svaki mjesec."

image
/SHUTTERSTOCK

Otvor sudopera

"Ovi dijelovi mogu smrdjeti i sadrže puno otpada", rekla je Lynsey. Zbog toga je važno čistiti ih svaki tjedan.

Najbolji način da to učinite je da "stavite veliku mjericu sode bikarbone, ostavite 15 minuta i zatim isperite prokuhanom vodom iz kuhala za vodu".

Spužve i kuhinjske krpe

Lynsey je podijelila: "Ovi komadi sadrže više mikroba nego vaša WC školjka!

"Osigurajte da se redovito čiste, stavite u perilicu posuđa ili potopite u prokuhanu vodu i dezinfekcijsko sredstvo."

Brtva hladnjaka

Brtvu hladnjaka lako je zaboraviti kada dubinski čistite kuhinju, ali ako ju ne perete predugo vremena, to je siguran način da se nakupi plijesan. Lynsey je rekla da to također može dovesti do neugodnih mirisa.

"Pokrijte tupi nož mokrom krpom od mikrovlakana, dodajte malo bijelog octa, a zatim stavite između gumenih brtvila i očistite", rekla je.

Ispod hladnjaka

"Ispod hladnjaka je utočište čudnih komadića hrane koji su ispali dok ih vadite", rekla je Lynsey o dnu hladnjaka. "Koristite alat za brisanje s ravnom glavom i redovito čistite kako biste uklonili te čudne komadiće."

Dodala je da područja s visokim kontaktom, kao što su prekidači za svjetlo, ručke ormara i hladnjaka, tipke ventilatora pećnice i drugo, treba čistiti jednom tjedno dezinficijensom.

Što se tiče njezinog omiljenog proizvoda za rješavanje svake prljavštine u domu? Bijeli ocat je rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:01