Kakve sve kosilice postoje i koje su njihove karakteristike?

Naslijedio sam zemljište koje treba održavati. Kakvu kosilicu kupiti?

Kosilice se po svojoj konstrukciji razlikuju s obzirom na: kvadraturu travnjaka koji trebaju kositi, frekvenciju košnje, širinu košnje s obzirom na dužinu noža, vrstu, gustoću i visinu trave, nagib terena, potrebu za pogonom kosilice, skupljanje ili ostavljanje otkosa na terenu, vrstu terena s obzirom na moguće prepreke, udaljenost električnog priključka, hoće li se kositi unutar naseljenog mjesta ili izvan njega (zbog buke).

Cijene se kreću od 1250 kuna za električnu i od 3125 kuna za akumulatorsku kosilicu

Postoje benzinske kosilice za nisku i visoku travu s pogonom i bez njega i različitih širina košnje, električne i akumulatorske kosilice za uređivanje okućnice te traktorske samohodne kosilice za redovitu košnju velikih površina. Uvjetno rečeno, dobre strane benzinskih motornih kosilica su robusnost, pouzdanost i učinkovitost, dok bi im nedostaci bili buka i ispušni plinovi koji bi mogli zasmetati kod korištenja u naseljenome mjestu.

Električne kosilice su tihe i ne proizvode neugodne ispušne plinove, ali su ograničenog radijusa korištenja, što je uvjetovano dužinom produžnog kabla pomoću kojeg se opskrbljuju električnom energijom (o optimalnim osobinama produžnog kabla također je vrlo važno posavjetovati se sa stručnom osobom!). Akumulatorske kosilice nemaju ograničen radijus korištenja, no vrijeme košnje je ograničeno kapacitetom akumulatora koji je u njih ugrađen.

Cijene kosilica kreću se od oko 1250 do 2250 kuna za električne kosilice, od 3125 do 4250 kuna za akumulatorske kosilice, od 2250 do 13.750 kuna za benzinske kosilice (od najmanjih hobi-modela do profesionalnih kosilica za visoku travu) te od 23.125 do 44.800 kuna za traktorske samohodne kosilice za košnju velikih površina.

Odgovara: unikomerc-uvoz.hr

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:06