URADI SAM

Kauč je poprimio neugodan miris? Imamo 5 trikova koji će riješiti taj problem, ne znamo koji je bolji

 /SHUTTERSTOCK

Kada dođu hladnija godišnja doba poput jeseni i zime, kauč postaje omiljeni predmet svih ukućana: neki gledaju TV, drugi čitaju knjigu, treći se samo izležavaju, četvrti dovode goste... Međutim, sva uživancija pada u drugi plan kad se iz tog kauča počnu širiti neugodni mirisi. A to će se s vremenom i dogoditi...

No, to ne znači da odmah morate ići kupiti novu sofu ili staru dati pretapecirati. Internetom već neko vrijeme kruži zgodan trik za čišćenje kauča s tabletom za perilicu posuđa uz pomoć poklopca za lonac, ali postoji još nekoliko trikova kojima možete osvježiti taj komad namještaja. Naravno, prije bilo kakvih "uradi sam" akcija poželjno je provjeriti upute o održavanju tkanine, kako ne biste kasnije požalili.

Eterična ulja

Uvijek su učinkovita protiv bilo kakvog neugodnog mirisa. Zdjelicu napunite vodom, dodajte žličicu sode bikarbone i sedam kapi eteričnog ulja po izboru. Promiješajte, umočite krpu, dobro ju procijedite i prebrišite cijeli kauč. Na kraju isperite dobro ocijeđenom krpom od mikrovlakama. Ostavite da se posuši.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je jedan od najčešće korištenih prirodnih sastojaka za čišćenje u domu. Za osvježenje kauča potrebno je žlicu sode otopiti u vod, namočiti krpu, ocijediti ju i prebrisati sofu. No, budući da je soda bikarbona bez mirisa, u vodu možete dodati i četiri kapi eteričnog ulja po želji. Imajte na umu da kauč ne smijete previše smočiti i da ga je nakraju uvijek potrebno prebrisati iscijeđenom krpom.

image
/SHUTTERSTOCK

Organski sapun

Otopite jednu i pol žlicu ekološki prihvatljivog sapuna po želji u toploj vodi. Uzmite mekanu spužvicu, iscijedite je i prođite njome po cijelom kauču. Isperite dobro iscijeđenom krpom od mikrovlakana i ponovite pranje sa spužvicom. Ostavite da se osuši.

Sok od limuna

Tko ne voli svježi miris limuna? U ocijeđeni sok od jednog velikog limuna dodajte jednu i pol šalicu vode, umočite krpu, ocijedite i prebrišite sofu.

Mirisna mješavina

A što kada biste sve ove sastojke pomiješali? Dobili biste mirisnu mješavinu za kauč koju možete koristiti svaki dan! Za njegovu pripremu su potrebne dvije šalice vode, žlica sode bikarbone, čajna žličica organskog sapuna i pet kapi eteričnog ulja po želji.

Otopite sapun u malo vode, pomiješajte ga sa sodom bikarbonom dok ne bude gust i glatak, a zatim ga ulijte u posudu s ostatkom vodom. Dodajte kapi eteričnog ulja, sve pomiješajte da dobijete jedinstvenu otopinu i ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte po dobro očišćenoj krpi od mikrovlakana i laganim pokretima prebrišite sofu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 04:22