MALA ŠKOLA ARHITEKTURE

Klasični građanski stan adaptiran za tročlanu obitelj

Arhitektice Neva Horvat i Sandra Unterajner iz arhitektonskog ureda Gradit osmislile su novi izgled prostora
tlocrt stan savska
privatni album

ZADATAK:
Želja vlasnika je adaptirati klasični građanski stan od 62,8 kvadrata te stvoriti funkcionalan i dobro iskorišten prostor. Stan je potrebno projektirati za obitelj s jednim djetetom. Prioritet investitora je dobiti veliki prostor dnevnog boravka i kuhinje otvorenog tipa.

RJEŠENJE:
Postojeći tlocrt klasičan je za građanske stanove s dvije prednje sobe i odvojenim gospodarskim dijelom.
Velika prednost stana je dvostrana orijentacija, kao i dvije terase. Kako bi se postigla što veća funkcionalnost prostora, odvojeni su dnevni i noćni dio. Tako su boravak, kuhinja i blagovaonica grupirani u jednom dijelu stana i međusobno su povezani da se dobije dojam što većeg prostora. Isto tako, ukinuta su vrata i omogućen je nesmetan pristup boravku i kuhinji iz ulaznog hodnika.

image
tlocrt stan savska
privatni album


Boravak je organiziran oko kutne garniture, fotelje i stolića s TV-om na suprotnom zidu, unutar ugradbenog elementa s policama. Prostor je također povezan s terasom, čime je njegovo korištenje dodatno obogaćeno.
Kuhinja je L oblika te je većina aparata smještena u niši, čime je postignuta čistoća dijela koji je izloženiji pogledu. Elementi se protežu cijelom duljinom zida do prozora i stvara se velika površina radne plohe za što veću funkcionalnost. Uz vanjski zid ostaje dovoljno prostora za veliki blagovaonski stol sa šest sjedećih mjesta.
Kupaonica je tlocrtno smještena uz kuhinju, što olakšava izvedbu instalacija. Organizirana je tako da u nju stanu velika tuš-kabina, WC, široki umivaonik ugrađen na ormarić i perilica rublja.


Spavaći dio izdvojen je u privatnijem i tišem dijelu stana okrenutom prema unutarnjem dvorištu. Čine ga spavaća soba s bračnim krevetom i manja spavaća soba, u kojoj je prema potrebi moguće smjestiti i krevet na kat. U svim sobama, kao i u hodniku, namjera je bila svaku slobodnu nišu iskoristiti za pohranu stvari, odnosno ugradbene ormare. Tako je, primjerice, uz ulazna vrata smješten ugradbeni garderobni ormar u kojem je skriven i bojler.
Kvaliteta boravka u ovom prostoru proizlazi iz jasnog zoniranja prema načinu korištenja stana - odvajanjem zajedničkih prostora za druženje od privatnih soba za odmor ili rad. Velika prednost je i kružna veza ostvarena preko ulaznog hodnika koja olakšava komunikaciju unutar stana.

 

image
Arhitektice Neva Horvat i Sandra_Unterajner
Privatno album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2020 03:48