Klima-uređaji

Svi novi trendovi koje trebate znati prilikom kupnje

S obzirom na to da je klima-uređaj naprava koja osigurava komfor unutarnjeg prostora, svi novi razvojni trendovi upravo idu u tom pravcu – komfor korištenja i komfor upravljanja. O klima-uređajima razgovarali smo s Marinom Maravić iz Daikina i Tomislavom Jurkovićem i Jurajem Stanićem iz Metroa Cash&Carry. – Uređaji su tehnički sve kvalitetniji, dakle više energetske klase (do A+++), razina buke je sve niža pa čak i neprimjetna zbog spavaćih prostorija (19dB).

Novi modeli klima-uređaja imaju neprimjetnu razinu buke od 19 dB, senzore pokreta, samočisteće filtere i on-line upravljanje, a kontroliraju i vlagu u prostoriji

Osim toga, novi klima-uređaji su opremljeni nekim sjajnim detaljima poput senzora pokreta i prisutnosti da se izbjegne ispuhivanje prema korisnicima, samočistećih filtera, a omogućavaju i kontrolu vlage prostorija, dakle potpunu kontrolu atmosfere u odabranoj prostoriji uz minimalnu potrošnju energije – kažu u Daikinu i objašnjavaju da postoje novosti i u pogledu upravljanja: sve više je raznih opcija, npr. online upravljanje putem pametnih telefona, tableta ili složenijih sustava pametne kuće. Brojne opcije programiranja i samostalnog uključivanja i isključivanja jedinica svakako su dodatna dimenzija komfora. Energetska učinkovitost je vrlo važna karakteristika uređaja jer pokazuje kupcu koliko stoji komfor dobiven određenim klimatizacijskim sustavom.

Sve su današnje klima-jedinice opremljene inverterskim kompresorima koji imaju visoku učinkovitost, pa kad tome dodamo sofisticiranu upravljačku elektroniku i inovativan dizajn izmjenjivača i ventilatora, dobije se klima-uređaj koji za jedan uloženi kW električne energije isporučuje čak do 9,5kW u hlađenju i do 6kW u grijanju. – Potrebna jačina klima-uređaja za stambene prostore se obično odabire prema kriteriju od 40W/m3 prostora, no to svakako nije univerzalno pravilo jer namjena prostora diktira snagu klima uređaja (veličina prozora, količina rasvjete, broj ljudi…) pa ovaj kriterij u nekim slučajevima može znatno odstupati – kažu u Daikinu.

Štedne klime su s inverterom, a rade na principu elektronski upravljanog kompresora koji smanjuje ili pojačava rad ovisno o postavljenoj temperaturi. Održavanje temperature je oko 30% učinkovitije od On/of klima koje se stalno uključuju i isključuju da bi održale postavljenu temperaturu – tvrde u Metrou. Cijena klima-uređaja varira na tržištu ovisno o proizvođaču, tehničkim karakteristikama i dizajnu uređaja, no uređaji od 2,5 kW snage kineskih proizvođača mogu se pronaći već za otprilike 3000 kuna, dok u ponudi kvalitetnijih proizvođača uređaji stoje od 4500 kuna na više.

Foto: Living4Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:35