Pažnja, pažnja

Koje ste boje nanijeli na zidove? Možda isparavaju štetne tvari!

Znate li da se jak i intenzivan miris u svježe obojenim prostorima ne bi smio osjetiti? Donosimo na što obratiti pažnju prilikom kupnje unutarnjih boja.

Što sve utječe na to kako se osjećamo u nekom prostoru? Nedvojbeno, to su temperatura, vrsta grijanja, vlaga, protok te kvaliteta zraka, osvijetljenost prostora...

No, tom popisu treba dodati i boje na zidovima. Zašto? Prisjetite se koliko ste puta ušli u nedavno obojenu prostoriju te osjetili intenzivan miris boje. Taj se miris, ističu stručnjaci, ne bi smio osjetiti! Naime, mnogi kupuju povoljnije boje, ne obraćajući pozornost na njihov sastav, a samim time i njihov utjecaj nakon nanošenja.

OPASNOST?

Što znači kad se miris boje osjeti, jesu li ta isparavanja opasna za ljude, kakva se kontrola provodi nad proizvodnjom i skladištenjem boja te u čemu se najviše griješi prilikom njihova odabira? Odgovore smo dobili iz tehničke službe poduzeća Caparol, koji se bave svim vrstama građevinskih premaza.

- Intenzivan i jak mirisi koji se ponekad osjećaju u svježe obojenim prostorima posljedica su isparavanja otapala, odnosno u novije vrijeme omekšivača koji se dodaju u boje i isparavaju u prostor prilikom njezina sušenja.

Unapređenjem energetske učinkovitosti zgrada nakon 80-ih godina te razvojem fasadnih ovojnica više se ne bi smjele ignorirati štetne tvari koje ostaju u prostoru ukoliko se koristi nekvalitetna boja, no nažalost, mnogi proizvođači to zanemaruju - ističe.

Stoga, kad se kupuje unutarnja boja, treba obratiti pažnju na to da bude bez otapala i emisije štetnih tvari te provjeriti zadovoljava li najstrože zahtjeve njemačke oznake konstantne kontrole kvalitete proizvoda - TÜV, kao i standard eko prihvatljivih proizvoda “Plavi anđeo”.

RECIKLIRANJE

- Boje bez emisije štetnih tvari postale su svojevrstan standard u industriji građevinskih premaza. Rastući trend zdravog življenja od svih unutarnjih boja zahtijevao je da budu ekološke, što je dovelo do razvoja boja bez konzervansa. Kao što je poznato, male količine konzervansa dodaju se u kozmetičke proizvode i hranu, pa su se tako dodavale i u klasične unutarnje boje, no to bi ponekad znalo izazvati reakcije osjetljivih ljudi i alergičara koji bi se zatekli u svježe obojenoj prostoriji - kaže Marina Hlap i dodaje kako se danas na tržištu mogu pronaći boje bez konzervansa, a one su odličan izbor za sve veći broj ekološki osviještenih potrošača i osjetljivih osoba sklonih alergijama.

No, proizvodnja je otišla i korak dalje. U ponudi se sada mogu pronaći unutarnje boje, lakovi te ulja za drvo čije su recepture razvijene na obnovljivim sirovinama, koje su metodom bilance mase zamijenile standardno korištene sirovine dobivene preradom nafte.

Ove boje su u punom smislu riječi ekološke s obzirom da su čak i punjene u kante izrađene od recikliranog materijala. Na tržištu pažljivo treba birati između boja koje se deklariraju kao ekološke jer se događa da je do kompromisa došlo u kvaliteti pa se izvođači mogu susresti s problemima nepokrivnosti, loše obradivosti i problema skladištenja. Stoga se uvijek preporučuje kupnja provjerenih proizvoda, bez kompromisa u kvaliteti, gdje promjena recepture nije utjecala čak niti na trajanje njihovog roka upotrebe.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 15:18